Muntatge de dos plans mitjans de Santiago Abascal amb cara seriosa i Pedro Sánchez amb cara d'enfadat i una gràfica difuminada d'un sondeig de fons
POLÍTICA

VOX se la juga amb el PSOE a mitja Espanya

A moltes províncies, els d'Abascal i els de Pedro Sánchez lluiten per l'últim escó

El PP guanyarà les eleccions del 23 de juliol. Això, menys Tezanos i el seu esperpèntic CIS, ja ho tenim tots molt clar. Però tot i així, queden diversos dubtes que s'aclariran amb els resultats finals. Tindrà Feijóo una majoria sòlida per si sol? PP i VOX tindran majoria absoluta? Podrà Pedro Sánchez articular alguna alternativa?

La resposta a aquestes preguntes dependrà, en gran part, del que acabi succeint a aquelles províncies on dos o diversos partits lluiten per l'últim escó en joc. I la lluita que sembla que serà més dura és la que mantindran VOX i el PSOE en diverses circumscripcions.

El líder de Vox i candidat a presidir el Govern, Santiago Abascal, intervé durant un acte de campanya electoral, a la Plaça de la Justícia de Saragossa

Concretament, segons dades que té a la mà el partit de Santiago Abascal, hi ha un total de 15 províncies on un escó serà de VOX o serà del PSOE. I per aquest motiu, els verds s'han llançat pel "vot útil" d'aquestes 15 circumscripcions.

Segons aquestes dades, a Albacete, Alacant, Badajoz, Cadis, Castelló, Jaén i Valladolid, VOX està al límit de perdre un escó, que aniria a les mans del PSOE. La situació contrària es viu a Àvila, Barcelona, Burgos, Cantàbria, Lleó, Múrcia i Tarragona. Allà, són els socialistes els que poden perdre un diputat en benefici de VOX. En aquestes 14 províncies, l'anomenat "vot útil" de la dreta és sens dubte el de la formació de Santiago Abascal.

A Madrid, la situació és semblant, però a l'equació entra Sumar . Els de Yolanda Díaz tindrien en poder seu aquest últim escó i VOX se situaria a només 0,5%. Però un augment del PSOE també podria prendre un diputat als verds, segons les dades de la Fundació Disenso que tenen els d'Abascal.

Imatge dels líders del PP Ignacio Garriga, Santiago Abascal i Gonzalo de Oro Pulido

Així, segons les dades de Disenso, aquestes zones podrien ser determinants a l'hora de conèixer el mapa polític que sorgeixi el 23 de juliol a la nit. I és que, si VOX aconsegueix guanyar a la majoria d'aquestes 15 províncies, no només enfortirien els de Santiago Abascal. Si no que el bloc de la dreta tindria més a prop la majoria absoluta al Congrés dels Diputats.

Altres enquestes segueixen la mateixa línia

Segons l'enquesta realitzada per El Mundo, les dades que té VOX no estarien desencaminades. Sigma Dos augura que els d'Abascal lluiten per l'últim escó amb el PSOE a 6 províncies. En una altra, concretament València, la lluita la tindrien amb Sumar. Mentre que amb el PP batallarien en dues circumscripcions més.

➡️ Política

Més notícies: