Pla mitjà d'Ignacio Garriga amb un fons verd mentre estén la mà i el braç esquerre

POLÍTICA

Vox ho fia tot a Catalunya

Santiago Abascal i Ignacio Garriga veuen les eleccions catalanes com una oportunitat per rellançar el projecte nacional

Vox afronta l'avançament electoral a Catalunya com “una oportunitat” per “recuperar tot allò que ens han pres aquests anys”. Així ho va afirmar el secretari general Ignacio Garriga després que Pere Aragonès anunciés eleccions anticipades per al 12 de maig. El partit convocarà el Comitè Executiu Nacional per elegir candidat, però tot apunta que Garriga repetirà com a cap de llista dels identitaris.

Vox planteja la campanya electoral com una dicotomia entre separatisme o llibertat, entre immigració il·legal o seguretat, i entre precarietat o prosperitat. La immigració i la seguretat seran els eixos d'una campanya en què Vox es disputarà amb el PP el lideratge de la dreta davant de l'esquerra i el processisme. A més, la direcció nacional del partit veu les eleccions catalanes com una plataforma de rellançament del projecte després de la crisi oberta després del 23-J.

La cita electoral arriba en un moment de distanciament entre el PP i Vox, tot i governar junts en municipis i comunitats. Garriga ha deixat clar que volen presentar-se com la “veritable oposició al sanxisme”. Les últimes setmanes Vox ha intensificat la seva ofensiva contra el PP, a qui acusen de pactar amb el PSOE a les institucions malgrat l'amenaça de l'aliança de Pedro Sánchez amb l'independentisme.

Vox es presenta com a alternativa al PSC

Ignacio Garriga ja exerceix de candidat de Vox a Catalunya, i aquest divendres va presentar al Cafè d'Idees de TVE les credencials del seu partit com a principal oposició al PSC, a ERC ia Junts. El líder de Vox va apel·lar al “conflicte institucional” per aturar la llei d'amnistia al Congrés i al Senat. Pel que fa a Puigdemont, "farem tot el que estigui a les nostres mans per impedir que torni qui va donar un cop d'estat".

Ignacio Garriga de Vox visiblement enfadat en un míting

Garriga també ha defensat la presència de Vox als governs locals i regionals amb Vox, però va marcar distàncies amb Gènova i amb Feijóo. “Davant el colpisme separatista ni diàleg ni negociació, confrontació”, va proclamar. També va demanar “una gran rebel·lió del sentit comú de les famílies, els treballadors i els joves” el 12-M.

A l'entrevista va deixar clar que el PSC serà el focus al qual dirigeix la seva campanya, assenyalant-ho com a “crossa del separatisme”. Garriga ha responsabilitzat Salvador Illa que “Catalunya segueixi en aquesta decadència permanent”, i per tant, ha dit, “l'alternativa és Vox”. La seva proposta és “abaixar els impostos i apujar la qualitat dels serveis, garantint la igualtat de tots els catalans davant la llei”.

La immigració i la seguretat, eixos de campanya

Vox insisteix que “Catalunya ha estat inundada d'immigració il·legal els darrers anys i ha canviat la realitat de molts barris”. Per això demanen acabar amb “el discurs bonista de la correcció política que no condueix a res”. Garriga ha recordat que els homicidis han crescut un 60% i les violacions un 30% el darrer any a Catalunya.

"El veritable feminisme és que les dones puguin sortir al carrer de manera lliure, els catalans mereixen més policia i millors lleis que ens protegeixin", va afegir el dirigent català. El discurs coincideix amb el d'Aliança Catalana, la gran aposta de l'independentisme identitari en aquestes eleccions. Tot i això, Vox ha estat clar en afirmar que “nosaltres il·legalitzaríem el partit de Sílvia Orriols per voler saltar-se la legalitat”.

Transeünts immigrants en un cèntric carrer de Barcelona caminant d'esquena a la cambra

Vox promet acabar amb la islamització de Catalunya i posar ordre a llocs com Ca n'Anglada, Salt i el Vendrell. "No volem que les institucions catalanes felicitin el ramadà i no felicitin el Nadal o la Setmana Santa" va dir Garriga, "tenim dret a defensar el que és nostre". També va reivindicar la llibertat d'expressió, referint-se a la censura del Parlament "cada vegada que dic una cosa que no els agrada".

12-M, tot o res

Més enllà de la campanya electoral, a la direcció nacional miren Catalunya com la gran oportunitat per renéixer. Saben que el “sanxisme” està tocat de mort i que depèn del resultat a Catalunya, Sánchez podria caure i anunciar eleccions anticipades aquest mateix any. Vox necessita arribar a unes eventuals generals en posició de disputar al PP el vot útil per acabar amb l'esquerra i el separatisme.

Abascal vol capgirar les enquestes, que assenyalen una concentració del vot d'indignació contra Sánchez al PP de Núñez Feijóo. Convençut d'haver tancat la crisi interna del partit, les catalanes afronta com el trampolí per superar l'altra crisi, la de confiança dels votants. Sense gaire que rasques a les eleccions gallegues i basques, Vox creu que Catalunya sí que és un escenari propici per presentar un projecte guanyador.

Vox necessita una posició de força a Catalunya per continuar sent l'alternativa de dretes al bipartidisme a Espanya. A Bambú assenyalen un perill real, i és que davant de la caiguda del processisme s'obri camí al PSOE l'opció d'una gran aliança amb el PP a Catalunya ia Espanya. Uns bons resultats permetrien no només tancar el pas a la Gran Coalició, sinó també beneir la nova etapa oberta per Santiago Abascal a Vox.

➡️ Política

Més notícies: