Primer pla de Tània Verge amb cara de sorpresa
POLÍTICA

El llegat de la Conselleria feminista de Tània Verge: 200M€ i més agressions que mai

El departament ha estat al punt de mira pel seu doble raser amb la defensa de la igualtat i el tracte de les agressions

Una de les grans apostes del Govern de Pere Aragonès va ser la Conselleria d'Igualtat i Feminismes, creada el 2021 amb un pressupost de 92 milions d'euros. El departament que va encapçalar Tània Verge unia les competències en matèria d'igualtat de les conselleries anteriors de Presidència i Treball, Afers Socials i Família. A l'informe de perspectiva de gènere dels pressupostos del 2022 s'apostava per “posar les polítiques d'igualtat al centre de l'acció política per eradicar totes les desigualtats, les discriminacions i les violències”.

En la voluntat de "construir un país més just, més pròsper, més feminista, més verd i més lliure", el Govern d'ERC ha augmentat any rere any l'assignació als pressupostos per a les polítiques d'igualtat. Als pressupostos del 2023 la dotació va passar de 92 a 115 milions d'euros, és a dir, 25 milions més (un 27% més) que l'any anterior. Als pressupostos del 2024 que finalment no han prosperat es preveia un augment del 14%, 16 milions d'euros més, fins als 132 milions.

Muntatge amb un primer pla de Pere Aragonès i un altre de Tània Verge amb cara de pocs amics i de fons una imatge difuminada d'unes llums de Nadal

Però, quines són les prioritats de la conselleria que dirigeix Tània Verge i en què s'han gastat els diners assignats als pressupostos? Als pressupostos de l'any passat es van destinar 38,5 milions a la millora dels serveis d'atenció a la violència masclista, 26 milions als serveis de cures a infància i joves, i 16 a immigrants i refugiats ia la lluita contra el racisme. Els d'aquest any estaven previstos 44 milions per als serveis d'atenció a dones i persones LGTBI, 48 per reforçar la prevenció i l'atenció a les violències masclistes, i 5,5 per universalitzar l'accés als productes menstruals reutilitzables.

Ajuts, subvencions i campanyes polèmiques

La partida econòmica més gran en ajudes i subvencions han estat les subvencions per a entitats de l'àmbit de la igualtat i el feminisme, amb més de 14 milions d'euros. La segona, amb més d'11 milions, correspon a les ajudes als refugiats ucraïnesos. El departament també ha destinat recursos als ajuts per fomentar la igualtat entre homes i dones i les subvencions per al desenvolupament de projectes de defensa, foment i divulgació dels drets civils i polítics.

La conselleria d'Igualtat i Feminismes també ha dedicat ingents recursos a l'impuls i la difusió de campanyes, algunes polèmiques. Com “La meva piscina no discrimina”, una iniciativa per fomentar les piscines com a “refugi climàtic i espai d'oci sense discriminacions”. Tot i això, el govern feminista d'ERC també va defensar l'ús del burquini als espais públics malgrat el seu caràcter misogin que denigra les dones.

Muntatge amb les cares de Najat Driouech, Tània Verge i Pere Aragonès, amb una foto d'una dona banyant-se a burquini de fons

El departament també va generar polèmica en gastar-se 18.000 euros en un calendari d'advent feminista. A més, Tània Verge va fomentar l'ús del llenguatge inclusiu assegurant que l'ús de totis ha permès visualitzar com en llengua catalana s'utilitza el gènere inclusiu. Per tot això, la conselleria de Tània Verge ha competit per ser una de les més controvertides del Govern de Pere Aragonès.

Més agressions sexuals que mai

Si l'objectiu de l'impuls feminista d'aquest Govern era protegir les dones, és clar que no ho han aconseguit. Les denúncies per violències contra les dones a Catalunya van augmentar un 30% l'any passat, ia Barcelona hi va haver tres agressions sexuals al dia. Les agressions sexuals en el transport públic han pujat un 44% en els darrers dos anys, i Catalunya és el territori on aquest tipus de violències creixen més.

Les dades dels feminicidis també deixen en mal lloc la Conselleria dIgualtat i Feminismes. L'assassinat de dones a mans dels seus cònjuges o exparelles es va disparar l'any passat un 68% a Catalunya, amb 13 víctimes. Malgrat tots els recursos destinats a la prevenció i l'atenció a les víctimes, només una havia denunciat el seu agressor.

És clar que alguna cosa està fallant en els mecanismes de protecció de les dones quan les agressions sexuals augmenten un 33% i els feminicidis un 68%. Molts tenen la sensació que la conselleria que venia a acabar amb la desigualtat només serveix per gastar diners als seus quiosquets i en campanyes que no serveixen per a res. La caiguda del Govern deixa ara aquest departament a l'aire, a costa de saber com reorientarà el nou govern les polítiques d'igualtat.

➡️ Política

Més notícies: