Muntatge amb foto de personatges

POLÍTICA

Vox duplica la CUP en intenció de vot entre els joves catalans

Un 7,6% dels joves entre 18 i 24 anys prefereixen el partit d'Ignacio Garriga

Les eleccions catalanes del 12 de maig estan causant una gran expectació, amb tota mena d'enquestes que assenyalen la intenció de vot dels partits catalans. Entre tots aquests sondejos, destaca la intenció de vot entre els joves que mostra el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Segons aquesta enquesta, Vox duplica la CUP en intenció de vot entre els joves entre 18 i 24 anys.

Un 7,6% dels electors més joves opten pel partit d'Ignacio Garriga, mentre que només el 3,5% prefereix la CUP. El partit favorit dels joves és el PSC, amb un 17,4%, seguit del de Puigdemont, amb un 9,3%, i ERC, amb un 8,7%. Segons el baròmetre d'opinió del CEO, l'independentisme obté el pitjor resultat entre els més joves (21,5%), mentre que el millor resultat (36,6%) és en majors de 64 anys.

El vicepresident de VOX, Ignacio Garriga, intervé durant la cloenda de l'acte de presentació dels candidats de VOX a les eleccions del Parlament basc, a l'Hotel NH Canciller Ayala, el 24 de març de 2024

Aquesta enquesta confirma la tendència observada darrerament entre els joves espanyols, en diversos estudis demoscòpics. Segons aquestes enquestes, a Catalunya els joves són cada cop menys independentistes i més conservadors, especialment els nois. En aquestes eleccions, el vot jove podria exercir una gran influència a favor de Vox, que ofereix un programa netament dretà, basat en la seguretat i l'ordre.

Vox aposta pels joves

A més de la tendència dels joves a la dreta, l'afinitat d'aquests cap a Vox s'explica per la aposta clara del partit cap a aquests votants. La formació d'Ignacio Garriga ha incorporat a les seves llistes cares joves, procedents sobretot del sindicat estudiantil S'ha Acabat! Com l'expresidenta de l'entitat, Júlia Calvet, que està tenint un protagonisme considerable a la precampanya electoral.

El discurs de Vox s'adreça en bona part als joves que viuen als barris treballadors i que pateixen diàriament la inseguretat i l'incivisme. També els emprenedors que veuen obstaculitzada la seva projecció per la burocràcia administrativa, els impostos i el clientelisme polític sota l'ègida del processisme. Això se suma a la batalla ideològica, amb la impugnació de Vox a la ideologia de gènere i l'Agenda 2030, que cada cop compren més joves.

Vox competeix amb el PP per capitalitzar el vot indignat d'una generació indignada després de deu anys de processisme a Catalunya. L'enquesta assenyala que els votants més grans són els que mantenen el furor independentista, mentre que els més joves clamen per un canvi polític a Catalunya. El repte del PP i Vox és evitar que aquests joves votin el PSC o s'abstinguin, i oferir-los un projecte il·lusionant per atraure el vot.

Dels 5,7 milions d'electors que votaran a les properes eleccions catalanes, 243.000 ho faran per primera vegada. El percentatge augmenta considerablement quan s'amplia la forquilla als joves entre 18 i 24 anys. Una xifra gens menyspreable que ha obligat el PP a moure fitxa també en aquest sentit, ja que els d'Alejandro Fernández han donat especial protagonisme als joves al seu programa electoral.

➡️ Política

Més notícies: