Gràfic semicircular que mostra els primers resultats, segons GAD3, del resultat de les Eleccions Generals del 2023
POLÍTICA

Les enquestes de TV3 i la de GAD3 fracassen una altra vegada

TV3 i GAD3 donaven una plàcida victòria a Feijóo i pronosticaven un resultat molt pitjor per a Pedro Sánchez

Un altre dels fracassos de la jornada ha estat el de les enquestes de TV3 i la de GAD3. Les dues enquestes han pronosticat una plàcida victòria del PP, que mai ha arribat. Des de TV3 i GAD3 han donat entre 145 i 150 escons a un Alberto Nuñez Feijóo que, finalment, ha quedat lluny d'aquesta xifra amb 136 escons.

El cas de Pedro Sánchez ha estat molt semblant. Les dues enquestes donaven una victòria clara a Alberto Núñez Feijóo i totes dues assenyalaven un clar derrotat: Pedro Sánchez. Però, al final, tampoc no ha estat així. GAD3 pronosticava que Sánchez es quedaría amb 112 escons i TV3 li donava un ventall d'entre 113 i 118. Finalment, Sánchez ha estat el gran supervivent de la jornada amb 122 escons que tensen —i molt— la corda al panorama polític espanyol.

Enquestes erràtiques

Cal destacar que l'enquesta de TV3 també ha errat de manera clara amb VOX, a qui donava entre 24 i 27 escons. Al final, n'han estat 33.

Pel que fa a les forces processistes, l'enquesta de GAD3 ha donat un escó a la CUP que mai no ha arribat. TV3, així mateix, ha donat 9 escons tant a ERC com a Junts, i finalment les dues forces independentistes s'han quedat amb 7.

El PP torna a ser la primera força a Espanya

Tot i que sense els 150 escons que el pronosticaven, el Partit Popular s'ha tornat a situar com a primera força en unes eleccions generals. Amb 136 diputats, 47 més dels que va aconseguir Pablo Casado el novembre del 2019, els populars tornen a guanyar unes eleccions generals a l'estat espanyol.

Imatge d'Alberto Nuñez Feijóo votant al seu col·legi electoral

Tot i així, es queden lluny del seu objectiu de sumar majoria absoluta amb els escons de Vox. El PP ha guanyat en aquestes eleccions en escons i vots el PSOE, i s'ha imposat a nou comunitats. Galícia, Astúries, Castella i Lleó, Aragó, Castella-la Manxa, Madrid, el País Valencià, Múrcia i Andalusia són populars.

Feijóo es queda lluny dels millors resultats del PP: els que va aconseguir Mariano Rajoy el 2011 amb 186.

➡️ Política

Més notícies: