Primer pla d'Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, amb cara de preocupació
POLÍTICA

Feijóo es queda a mitges

La dreta no suma i haurà de buscar un acord inversemblant

Nit de cares llargues a Gènova. La nit ha començat amb eufòria continguda pels sondejos que donaven al PP i Vox una clara majoria. A mesura que avançava l'escrutini s'han anat diluint les expectatives d'una majoria absoluta, i Feijóo només podrà governar amb un pacte més que improbable amb Sánchez.

Alberto Núñez Feijóo, que va començar la campanya llançat i després del cara a cara es va perfilar com a gran favorit, ara és el gran assenyalat. El seu partit ha quedat lluny del mínim de 150 escons que li donaven les enquestes. En percentatge de vot es confirma l'empat tècnic, i només treu un punt al PSOE.

El PP és primera força política, sí, i sumen 47 diputats més respecte als darrers comicis. Però la sensació d'haver tingut el “sanxisme” a la lona i no haver rematat la feina fa que la victòria tingui un gust de derrota. Feijóo es queda a mitges, i amb el dubte de si la dreta ha tocat sostre.

No està tot perdut

Reunit amb el seu equip a Gènova, Feijóo ha estat esperant fins a l'últim moment que l'escrutini a Madrid fes el tomb definitiu. Però no ha succeït, i el bloc de la dreta es queda amb 69 diputats.

Gràfic semicircular que mostra el resultat de les eleccions generals del 23 de juliol del 2023 per partits i escons obtinguts

A Feijóo ja només li queda explorar la via del suport del PSOE perquè governi la llista més votada. Una oferta que va posar sobre la taula durant la campanya i que el candidat socialista ha rebutjat de manera reiterada. Davant la situació de bloqueig, sembla que la repetició d'eleccions és l'escenari més probable.

No tot està perdut per al PP. Els bons resultats de les municipals i autonòmiques donen al partit una base territorial gens menyspreable, i en el pitjor dels casos Feijóo tindrà una segona oportunitat per tornar-ho a intentar. Aquestes eleccions l'ubiquen a la rampa de sortida, i la seva missió serà mobilitzar l'electorat conservador.

Feijóo intentarà formar govern

Si Feijóo és el gran assenyalat al PP, Ayuso és la gran vencedora. En els moments previs a l'aparició del candidat s'han sentit crits a la presidenta madrilenya, i ha estat la més aplaudida en sortir a l'estrada. Molts ara es pregunten què hauria passat si s'hagués presentat Isabel Díaz Ayuso en lloc de Feijóo.

En la intervenció, Feijóo ha llançat un missatge d'optimisme posant en valor l'augment de vots i escons. "Tenim una gran majoria, que probablement sigui una majoria absoluta al Senat. Mai abans hem pujat amb tanta intensitat en unes generals", ha afirmat.

Però la seva no és aquesta nit la cara de la victòria, i Feijóo sap que ho haurà d'intentar en unes noves eleccions. "Els espanyols avui ens han donat la confiança i ens han dit que dialoguem". Ha afirmat la seva intenció de liderar el diàleg "i intentar governar aquest país".

➡️ Política

Més notícies: