Muntatge fotogràfic de Pedro Sánchez amb l'avió privat Falcon de fons
POLÍTICA

Els vols del Falcon a Marroc que no estaven a l'agenda

Es detecten viatges sospitosos amb avions oficials

El president del Govern està obligat a informar dels seus viatges privats amb avions oficials de l'Estat com el Falcon. Així ho va establir l'Audiència Nacional en una sentència de data 6 de setembre de 2021. El tribunal responia així a les maniobres de Pedro Sánchez per evitar donar explicacions sobre vols no programats a l'agenda.

La polèmica torna a l'actualitat perquè, segons un web de seguiment dels Falcon, ha registrat vols al Marroc fora de l'agenda oficial del president. Es tracta de Falcon Despega, una pàgina creada per l'enginyer informàtic Pablo Bañuelos. Segons ha explicat a la Cadena COPE, pot registrar l'enlairament d'avions “en temps real”.

Vols sota sospita

El que crida l'atenció és que segons aquesta web, “hi ha vols al Marroc que no estaven a l'agenda oficial”. Bañuelos aclareix que “no totes es poden atribuir al Govern”, i que “els vols s'han de comparar amb els horaris de Moncloa o Casa Real”.

El web ha registrat vols al nord d'Europa “que pertanyen al Govern perquè coincideix amb alguns dels viatges del ministre en un viatge oficial”. D'altra banda, els avions amb destinació al Marroc i la República Dominicana “no estaven a l'agenda oficial”.

L'enginyer reconeix que hauríem d'anar “vol a vol” i veure si hi ha visites programades per part dels ministres a aquestes destinacions. Només llavors es podria confirmar l'ús oficial d'avions de propietat estatal.

Viatges d'oci en avió oficial

Falcó Despega és un projecte sense ànim de lucre que registra tots els vols arreu del món. D'altra banda, aquest tema va ser objecte de polèmica quan es van registrar vols privats pels quals el president es negava a donar explicacions.

Pedro Sánchez en un acte electoral del PSOE amb rostre de preocupació

La polèmica va sorgir arran d'alguns viatges d'oci que Pedro Sánchez va fer amb l'avió oficial. Per exemple, el vol per anar amb la seva dona Begoña Gómez al concert de The Killers al Festival Internacional de Benicàssim en 2018. El mateix any va utilitzar l'helicòpter oficial Super Puma per anar al casament del seu cunyat a La Rioja. I va viatjar en vol oficial d'anada i tornada per les seves vacances a Doñana.