Primer pla de Yolanda Díaz
POLÍTICA

Sumar es passa a la 'vella política' abans de començar

El nou partit de Yolanda Díaz dista molt del que reclamava el 15-M

Yolanda Díaz és la nova esperança de l'esquerra. La seva nova plataforma Sumar neix amb la intenció de curar tots els mals d'aquest espectre polític.

El prematur cop que han rebut les principals apostes de Yolanda Díaz en les passades eleccions municipals no importen. Perquè la debacle ha estat encara més gran a Podemos i necessiten aferrar-se a alguna cosa per mantenir l'esperança de cara a les eleccions generals del 23 de juliol.

El que està clar és que el projecte de Yolanda Díaz no es nodreix d'aquell eslògan tan repetit en el 15-M que reclamava una “nova política”. Perquè el poc que se sap de Sumar s'assembla més a la política tradicional que a una altra cosa. Ho estem veient en negociacions amb Podemos, Compromís o Más Madrid. I també en alguns dels seus caps visibles.

A l'hora de preparar les llistes, es parla poc de fer primàries. Les negociacions amb altres partits estan deixant clar que Sumar, Izquierda Unida, Más Madrid, Compromís, Barcelona en Comú i Podemos s'estan repartint els seients en base a quotes. Mentrestant, la militància s'ho mira esperant que els diguin a qui han de votar, com en els partits de tota la vida.

A més, en els últims dies hem conegut a algunes de les personalitats que acompanyen a Yolanda Díaz en aquest nou projecte. Aquesta mateixa setmana es va presentar Ernest Urtasun com a director de campanya de Sumar per a les eleccions generals. L'ex d'Iniciativa per Catalunya (ICV) ha estat designat com un dels homes forts del nou partit.

Foto a mig cos d'Ernest Urtasun assegut a una cadira i amb els braços sobre una taula

Ernest Urtasun és un vell conegut de la política catalana. Tot i tenir 41 anys, en porta més de 20 a la primera línia de la política. El 2003 va ser el número 2 a les eleccions municipals per Barcelona per ICV i el 2004 es va convertir en assessor de l'ara independentista Raül Romeva al Parlament Europeu.

A partir d'aquest moment va ocupar els principals càrrecs de responsabilitat del partit a Europa. Amb la mort d'Iniciativa, Ernest Urtasun va fer el salt al partit d'Ada Colau, Catalunya en Comú. I ara, fa un salt més per passar a formar part del nucli dur de Yolanda Díaz a Sumar.