Un jove, pujat a un banc, fa un discurs contra els impostos amb un megàfon
POLÍTICA

'Volen ofegar-nos!': El brutal discurs d'un jove contra la pujada d'impostos

Tot i la manca de líders, els ciutadans mostren el seu rebuig a l'augment de taxes municipals


Hi ha una onada d'indignació paral·lela a la de Sánchez i la seva investidura: la indignació popular per les pujades d'impostos municipals. Igual que les altres, aquestes protestes no defalleixen i, encara més, aglutinen la societat civil encara que sigui sense una organització central. Però com es podia esperar, els partits no donen massa suport a les reivindicacions o ho fan de manera tímida i tangencial.

Els ajuntaments passen la factura

Ara com ara, la pujada d'impostos és senzillament brutal. Reus, per exemple, ja té el dubtós honor de ser la ciutat amb les taxes més altes d'Espanya. Ara han pujat l'IBI gairebé un 13%, les escombraries un 14%, guals i terrasses un 40% i la grua fins, ni més ni menys que un 54%.

Això és el que explica que ciutadans –en especial comerciants– facin acte de presència cada dilluns a la Plaça del Mercadal de Reus per protestar. Dentre tots els manifestants, va destacar el discurs que va fer Fernando Ortiz Jurado. Es tracta del fill d'un cambrer, que des de fa anys posa tot el seu esforç a intentar aixecar un negoci que els darrers anys, en tractar-se del sector de l'hostaleria, ha estat molt castigat. Primer va ser la pandèmia, després l'augment de costos dels subministraments i, ara, la pujada de taxes per part de l'Ajuntament.

#shorts ¡NO PAGAREMOS! El brutal discurso de un vecino de Reus delante de su ayuntamiento

'Es volen carregar l'hostaleria!'

'Volen ofegar els empresaris que amb prou feines poden pagar les seves despeses!', aquestes eren les paraules d'indignació de Fernando, que no va dubtar a agafar el megàfon per fer sentir la seva queixa. “Jo sóc fill d'un cambrer que ha estat treballant tota la vida per pagar el seu negoci, per tirar endavant la seva família, i ara aquests usurers volen omplir-se les butxaques amb els nostres diners”, afegia. I és que, en el cas de Reus, pocs dies abans d'aprovar-se l'augment de taxes, es feia públic que l'ajuntament es gastarà gairebé un milió d'euros anuals en assessors.

A més, atenent E-Notícies, Fernando explicava -entre la indignació i la tristesa- que "de veritat, és una cosa horrible veure com tens un negoci i et vols guanyar els teus diners dignament, i t'ho estan traient tot per a impostos. Per mi, no té cap sentit que aquests polítics guanyin tants diners tenint el poble amb problemes, en un estat de crisi i amb una inflació que ofega l'espanyol mitjà”.

➡️ Política

Més notícies: