Primer pla d'Isabel Díaz Ayuso somrient i mirant a l'horitzó
POLÍTICA

El feminisme recolza Ayuso contra la Llei Trans

L'Aliança Contra l'Esborrat de les Dones aplaudeix la reforma

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va registrar divendres passat la modificació de la llei trans. La reacció no es va fer esperar, i el col·lectiu LGTBI+ es va manifestar a la Porta del Sol contra la iniciativa del PP. Ara, un col·lectiu feminista aplaudeix públicament el pas fet per Ayuso.

Es tracta de l'Aliança Contra l'Esborrat de les Dones, una plataforma que aplega més de cent col·lectius feministes. Segons la seva opinió, la reforma de la llei trans “conté aspectes molt positius”. I cita, per exemple, "la defensa de les categories esportives femenines" o "la supressió de les sancions contra qualsevol opinió discrepant i l'eliminació de la terminologia acientífica".

Aquestes feministes aplaudeixen també “les correccions respecte dels continguts educatius que sobrepassen les lògiques del respecte als drets civils i humans de qualsevol ciutadà sigui quina sigui la seva legítima orientació sexual”. De fet, donen suport a la reforma però demanen fins i tot anar més enllà. Lamenten que no s'hagi suprimit “els tractaments hormonals de bloqueig de la pubertat per a menors”.

La reforma de la llei

El que ha fet el PP d'Ayuso ha estat registrar la modificació de les lleis d'identitat i expressió de gènere i de la protecció integral contra la LGTBIfòbia. Es tracta de dues lleis aprovades el 2016, sota el govern de Cristina Cifuentes. La nova norma passa a anomenar-se Llei de protecció, igualtat efectiva i no discriminació de les persones LGTBI.

Primer pla del nou disseny de la bandera lgtbiq+

La reforma deroga la prohibició de les teràpies de conversió i obliga els menors trans a presentar un informe mèdic abans d'iniciar un tractament. El moll de l'assumpte és que la nova llei trans de la Comunitat de Madrid va negar el dret al reconeixement de la identitat de gènere lliurement manifestada. A més, suprimeix el dret de les persones a ser tractades administrativament d'acord amb la identitat de gènere.

En l'àmbit educatiu, elimina l'obligació dels col·legis a incloure la no-discriminació per identitat de gènere a les aules. La no-discriminació deixarà d'estar als plans educatius. I les organitzacions LGTBI deixaran impartir formació als centres per garantir el dret a l'educació dels menors.

Un debat de fons

L'Aliança Contra l'Esborrat de les Dones aglutina organitzacions feministes contràries a la teoria queer ia l'autodeterminació de gènere. aquestes entitats consideren que en suprimir la diferència entre sexe i gènere posa en perill els drets de les dones. “En canviar el sexe per la identitat de gènere”, argumenten, “qualsevol home es pot autodeterminar dona amb la seva paraula com a únic tràmit”.

Sobre la llei trans madrilenya, asseguren que "l'ús de bloquejadors i hormones creuades per abordar els malestars de gènere de menors i adolescents ja ha estat posat en qüestió per nombroses investigacions". Per això demanen que la reforma d'Ayuso vagi més enllà. Per a aquestes feministes, no n'hi ha prou amb l'obligació de l'informe mèdic sinó que cal prohibir aquest tipus de teràpies.

En tot cas, aplaudeixen la reforma perquè “introdueix un criteri de prudència” i “corregeix les mesures de pressió als professionals”. Les feministes troben esperançador l'eliminació de les qüestions relacionades amb l'educació. El debat continua obert, ara amb més arguments de pes per als contraris a la llei trans.

➡️ Política

Més notícies: