Muntatge amb fotos de personatges

POLÍTICA

Vilaweb repassa les propostes indepes i parla del PP però no de Sílvia Orriols

El digital proper a Puigdemont es regeix per criteris ideològics i no informatius

El nerviosisme dins del processisme augmenta a mesura que s'acosta la data clau de les eleccions al Parlament, d'aquí a cinc dies. ERC i Junts no aconsegueixen remuntar a les enquestes, i la premsa afí a uns i altres intenten vendre el seu relat i exercir influència en els votants de cara a diumenge. Així, per exemple, el Diari Ara, proper a Esquerra, treia en portada aquest dilluns que ERC és “qui més pot créixer amb els indecisos”.

També la premsa favorable a Carles Puigdemont juga les seves cartes i prem l'accelerador per transmetre un suposat acostament de Junts al PSC. És el cas de Vilaweb, que aquest dilluns assenyalava una “allau de noves enquestes que estrenyen la distància entre Junts i el PSC”. Segons el digital que dirigeix Vicent Partal, “durant tota la campanya les enquestes mostraven un PSC destacat, però els darrers sondejos mostren Junts per sobre dels 35 escons”.

Una clau d‟aquesta estratègia és el redoblament de l'ofensiva de Vilaweb contra Aliança Catalana, que és la principal amenaça electoral per al partit de Puigdemont. El digital fa dies que genera un clima d'opinió advers amb articles i editorials en contra del partit de Sílvia Orriols. També a través del seu menyspreu, com ha fet en l'anàlisi de les propostes dels partits sobre la independència.

Criteris ideològics i no informatius

L'anàlisi de Vilaweb sobre la proposta dels partits catalans sobre la independència inclou, evidentment, els tres partits processistes (ERC, Junts i la CUP). Fins i tot mostra les propostes dels partits més bel·ligerants contra l'independentisme com Ciutadans i el PP. Però en canvi no apareixen ni Vox ni Aliança Catalana, malgrat que aquesta darrera formació s'inclou dins de l'espectre independentista.

La intenció del digital processista és silenciar els partits que considera “d'extrema dreta”, amb independència de la seva afinitat o no a la independència. És la mateixa estratègia que segueixen altres digitals com NacióDigital, que va anunciar a l'inici de la campanya que no donaria veu als partits d'“extrema dreta”. No deixa de ser curiós, malgrat tot, que Vilaweb presenti les propostes del PP sobre la independència i amagui les d'un partit independentista que va pel camí d'entrar al Parlament.

Vilaweb es regeix per criteris ideològics i no informatius en ignorar les propostes sobre la independència del partit Sílvia Orriols. Una prova és que sí que inclou a l'anàlisi Alhora, el partit de Clara Ponsatí, encara que les seves expectatives electorals són a anys llum de les d'Aliança Catalana. En negar als seus lectors l'accés a la informació sobre els diferents programes electorals, no només qüestiona la pluralitat sinó que també mostra el temor a l'auge d'una formació que pot treure vots a Puigdemont.

Una anàlisi esbiaixada

L'anàlisi dels partits que sí que apareixen a l'article de Vilaweb no destaca per la seva neutralitat. D'ERC diu que “vol pactar un referèndum amb el govern espanyol” i que “va a la mateixa línia que ha defensat Pere Aragonès durant la seva presidència”. En canvi, de Junts diu que “la independència és un dels principals eixos ideològics de la candidatura de Carles Puigdemont” i que “vol preparar la via unilateral refent la unitat independentista”.

Tot i que és evident que el partit de Puigdemont va renunciar a la unilateralitat en pactar amb el PSOE, Vilaweb insisteix que “el programa electoral de Junts no parla de referèndum pactat”. El digital mostra un to negatiu en presentar les propostes de Ciutadans i el PP, per exemple respecte als funcionaris. Però, en canvi, adopta un to triomfal quan es refereix a la proposta d'Alhora de “tenir present quins treballadors públics hauran de dirigir el procés”.

El director de Vilaweb, Vicent Partal, ja va generar un considerable enrenou fa dies quan va afirmar sense cap base que Aliança Catalana agafa vots de Vox. Sembla evident que els nervis s'estan apoderant de Junts i el seu entorn mediàtic a mesura que s'acosten les eleccions sense acabar de remuntar el vol. Un dels seus grans temors és que els de Sílvia Orriols trenquin el monopoli independentista entrant al Parlament.

➡️ Política

Més notícies: