Muntatge amb foto d'Alfredo García
POLÍTICA

El vídeo que molts comparteixen: 'Tancar les centrals nuclears és un suïcidi'

El pla de tancament nuclear del Govern de Pedro Sánchez condemnarà Espanya a tenir una energia més bruta i més cara

Alfredo García és operador de reactor i supervisor, enginyer de telecomunicacions, llicenciat en Comunicació Audiovisual i divulgador científic. Des del compte de Twitter @OperadorNuclear es dedica a desmuntar els falsos mites de les nuclears ia explicar per què, malgrat la seva mala fama, l'energia nuclear salvarà el món. El seu darrer vídeo sobre el “suïcidi energètic” que suposa tancar les nuclears està sent molt compartit.

Alfredo apunta que “moltes persones no estan informades, algunes prefereixen autoenganyar-se i d'altres es neguen a veure-ho”, però “la realitat és inevitable”. No es tracta de gustos o d'ideologia, afirma, sinó d'evidències científiques: “La UE considera que l'energia nuclear és tan sostenible com les renovables i essencial per aconseguir els objectius energètics i climàtics”.

L'expert ha parlat també sobre la cimera climàtica COP28, on una vintena de països van acordar triplicar la capacitat nuclear per al 2050. A més, a la primera cimera mundial sobre energia nuclear, celebrada fa unes setmanes a Brussel·les, “es va posar en evidència que la més gran part dels països avançats també aposten per l'energia nuclear”. Segons els científics, “l'energia nuclear és la més segura per produir electricitat i disposem de recursos minerals per abastir els reactors per a centenars, potser milers d'anys”.

Espanya, a contracorrent

Alfredo García adverteix, "l'energia nuclear està ressorgint a tot el món, mentre que el Govern d'Espanya segueix endavant amb el pla de tancament dels set reactors nuclears entre el 2027 i el 2035". A més, afegeix que diversos organismes com l'Agència Internacional de l'Energia avisen Espanya que tancar les centrals nuclears suposaria un augment del consum de gas natural per produir energia elèctrica. Això seria un llast per a la transició energètica.

Cremar més gas natural multiplicarà les emissions de diòxid de carboni, repercutint no només al medi ambient sinó també a la factura de la llum per a famílies i empreses. “Tindrem una energia més bruta i més cara”, adverteix al vídeo. I no només això, sinó que el tancament nuclear “deixarà al carrer 30.000 professionals altament qualificats i sense un negoci per a moltes empreses reconegudes a tot el món”.

Per això l'expert conclou que Espanya avança cap a un “suïcidi energètic”, com ja s'està observant a altres països com a Alemanya. “No es tracta d'escollir entre energies renovables i nuclear, sinó entre renovables amb energia nuclear, com a gairebé tots els països del món, i renovables amb gas natural o fins i tot carbó. La decisió no s'ha de basar en posicionaments ideològics caducs basats en mites i tampoc en gustos personals sinó en evidències científiques”, conclou.

➡️ Política

Més notícies: