Primer pla de Sílvia Orriols somrient i mirant a càmera a la plaça de l'ajuntament de Ripoll
POLÍTICA

Victòria judicial de Sílvia Orriols: la Fiscalia no veu delictes d'odi

La Fundació Ibn Battuta va denunciar l'alcaldessa de Ripoll per negar l'empadronament a immigrants

La Fiscalia ha arxivat la denúncia presentada per la fundació islàmica Ibn Battuta contra l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, per delictes d'odi. L'autoritat judicial ha comunicat a Orriols que no veu delictes d'odi a la seva actuació i que per tant arxiva la denúncia. La líder d'Aliança Catalana ho ha celebrat, advertint que "hi ha Orriols per a estona".

Dona de cabell fosc i curt parlant davant d'un micròfon, vestida amb una jaqueta blava i una samarreta grisa, amb un fons blanc i una pantalla a la dreta.

"Em sap greu pels que pensaven tombar-me en nom de la religió islàmic", ha expressat la diputada al seu perfil de X (Twitter). A més, ha instat TV3 a informar de l'arxiu de la causa amb la mateixa celeritat i vehemència amb què va córrer a difondre la denúncia. La Fundació Ibn Battuta, amb Mohammed Chaib Akhdim al capdavant, representa la comunitat àrab a Europa.

El mes de juliol passat, Chaib va confirmar la denúncia afirmant que "fa mesos que l'alcaldessa impedeix l'empadronament i insulta públicament els ciutadans d'origen àrab que viuen a Ripoll, fins i tot aquells van néixer a Catalunya".

En una denúncia sustentada en més de cent pàgines, els serveis jurídics de la fundació sol·licitaven a la fiscalia la investigació de presumptes delictes d'odi tipificats al codi penal. "La impunitat en delictes d'odi no existeix", va argumentar Chaib, "i no permetrem que una alcaldessa cregui que pot dir el que vulgui sobre les persones migrants". La Fiscalia considera, però, que no hi ha cap delicte.

La polèmica dels empadronaments

La denúncia va ser motivada per la polèmica dels empadronaments, suscitada a partir d'un article a El Periódico de Catalunya. Allò va motivar el posicionament del Síndic de Greuges, la Generalitat, el Govern d'Espanya i fins i tot la Comissió Europea. L'arxiu d'aquesta denúncia serveix a l'entorn d'Orriols per reivindicar que la veritat s'acaba imposant tard o d'hora als muntatges polítics.

L'article acusava Orriols de saltar-se la llei en entorpir l'empadronament dels immigrants per impedir-los l'accés als serveis públics. L'ajuntament de Ripoll, governat per Aliança Catalana, va respondre que la llei dóna un termini màxim de tres mesos que en cap cas no s'havia vulnerat. De fet, després es va saber que desenes d'ajuntaments catalans de tots els colors fan el mateix.

Aliança Catalana veu a la denúncia una campanya de persecució per l'auge d'aquesta formació des de la seva victòria a les municipals del 2023. Cal recordar que no és l'única acció legal empresa contra Sílvia Orriols, que ara pot proclamar la seva primera victòria.

Les batalles legals d'Orriols

A més de la denúncia de la Fundació Ibn Battuta, i de l'ofensiva institucional pel cas dels empadronaments, Orriols ha hagut de fer front a una altra denúncia. La Conselleria d'Igualtat i Feminismes, amb Tània Verge al capdavant, va sancionar l'alcalde de Ripoll amb 10.001 euros per unes declaracions en què deia que l'islam és incompatible amb els valors occidentals. La Generalitat va conformar més endavant la sanció, i Orriols va celebrar la caiguda del govern d'ERC com un altre triomf de la veritat sobre la mentida.

➡️ Política

Més notícies: