Primer pla de Santiago Abascal, líder de VOX, amb rostre seriós
POLÍTICA

Veus del PP català proposen presentar-se amb Vox a les eleccions

La divisió del vot ha restat escons a diverses províncies

El PP es divideix per l'estratègia a seguir després del 23-J. Veus internes del partit veuen Vox com un fre per construir una alternativa conservadora al “sanxisme” i arribar a la Moncloa. Altres critiquen l'estratègia de Feijóo de renegar de Vox i demanen un cop de volant sense complexos a la dreta per unir forces contra el PSOE i els independentistes.

La divisió ha arribat també a Catalunya. Alejandro Fernández, president del PP català, ha proposat un “pacte nacional” entre els dos grans partits. Proposa que el PSOE faciliti la investidura de Feijóo a Espanya a canvi que els populars facin Salvador Illa, del PSC, president de Catalunya.

Alejandro Fernández del PP fent un míting en un acte

Però també hi ha veus al PP català que aposten per un front comú amb Vox a les eleccions. Dante Pérez, alcalde de Gimenells i cap de llista del PP per Lleida, ha reclamat la unitat de la dreta per combatre el socialisme i l'independentisme a Catalunya. Les seves raons obeeixen a la pura aritmètica electoral.

Proposa una llista conjunta PP-Vox

Pérez ha explicat a És el Matí de Federico que a províncies com Lleida on el nacionalisme és fort, “la distorsió del vot ens deixa sense representació”. Ell mateix lamentava a Twitter que, tot i ser segona força a la capital per sobre d'ERC i Junts, “no hem aconseguit obtenir l'escó”.

A la circumscripció de Lleida, els quatre escons es van repartir entre PSC (2), ERC (1) i Junts (1). El candidat afirma que si PP i Vox concorreguessin units podrien arrabassar aquesta representació al bloc PSC-independentistes.

Dante Pérez es queixa que fa tres votacions que pateixen el mateix problema, “i és molt descoratjador per al votant conservador”. Aquests electors veuen com els seus vots no es tradueixen en representació. “El pitjor és que el resultat facilitarà que Sánchez continuï a la presidència del Govern”, ha afirmat.

Traduir el suport a escons

Dante Pérez, igual que un sector dins del PP català, creu que hi ha una massa de votants suficient per a una majoria absoluta de la dreta. Es basa en els bons resultats del PP a les municipals, en què va aconseguir ajuntaments com Castelldefels i Badalona. I en què va contribuir a arrabassar l'ajuntament de Barcelona a l'independentisme.

L'augment del poder territorial va confirmar-se amb el creixement a Catalunya. Tot i això, “no som capaços de rendibilitzar aquests vots i convertir-los en escons”, cosa que “és una necessitat a Catalunya”. Per aconseguir-ho no veu cap altre camí que la unitat de les dretes.

➡️ Política

Més notícies: