Esclata la guerra a Sumar ni una setmana després de les eleccions
L'invent de Yolanda Díaz comença a enfonsar-se
Sumar va camí a ser un dels noms més irònics de la política espanyola. El partit impulsat per Yolanda Díaz va ser la unió de diverses forces regionals com els Comuns, Compromís o Más Madrid, amb Esquerra Unida i amb l'adhesió de Podemos després d'un procés de xantatges, vetos i amenaces. Un projecte que naixia amb els peus de fang i que, una setmana després de les eleccions, ja comença a tenir greus problemes interns.
A la nit electoral, tot eren celebracions a la seu de Sumar. Havien aconseguit frenar "l'onada reaccionària" que representaven PP i Vox. Però malgrat aquesta felicitat, la realitat amagava un fet molt més amarg. I és que, encara que ho vulguin camuflar, la “confluència històrica” de Yolanda Díaz va aconseguir uns mals resultats.
Respecte al que van aconseguir per separat Podem, Més País i companyia el 2019, van perdre gairebé 700.000 vots. Aquí no van poder “sumar” gaire. En escons, la pèrdua va ser de 7. Aquí tampoc no es va donar això de “sumar”.
Però aquesta pèrdua destacada de suports (tot i posar tota la carn a la graella) s'ha pogut maquillar per la situació que es va dibuixar el Congrés. Gràcies al bon resultat del PSOE, el partit de Yolanda Díaz té opcions de formar part del pròxim govern. Però el que ja és més difícil de dissimular és el mal rotllo que ja hi ha dins de Sumar.
Podemos esmola els ganivets
Podemos va ser el primer actor de dins de Sumar que va decidir treure la destral de guerra. La seva secretària general, Ione Belarra, va trigar 48 hores a criticar Yolanda Díaz i el seu projecte. Recordem que la mateixa Yolanda Díaz va ser la que va vetar Irene Montero o Pablo Echenique de les llistes del nou partit.
"L'estratègia de renunciar al feminisme i d'invisibilitzar Podem no ha funcionat", va deixar anar la dirigent de la formació morada. En aquest cas, Yolanda Díaz va respondre amb un altre atac al partit fundat per Pablo Iglesias. “Unidas Podemos va obtenir un milió de vots” a les municipals del 28 de maig, dos milions menys que els que va aconseguir Sumar a les generals.
Però la guerra entre Sumar i Podem ha viscut ara un capítol nou. I qui l'ha iniciat ha estat un altre dels vetats per Yolanda Díaz: Pablo Echenique. El dirigent podemita aposta perquè la seva formació tingui “autonomia política” dins del grup parlamentari de Sumar. A més, també exigeix formar part de la comissió negociadora amb el PSOE i presència al Consell de Ministres en el cas que es reediti el govern.
Són unes exigències que deixen clar l'escenari complicat de futur que li espera a Sumar en el cas que s'hagin de repartir diverses cadires i càrrecs.
Compromís també pregunta què hi ha del que és seu
Un altre dels actors de Sumar, Compromís, també s'ha sortit del guió previst amb les seves primeres peticions a Yolanda Díaz. Segons explica ElConfidencial, el partit valencià vol obrir negociacions amb la ministra de Treball en funcions per aclarir el seu estatus en la propera legislatura.
En aquest sentit, Compromís demana un portaveu i, a més, llibertat de vot dins del grup parlamentari. Això és una cosa que, teòricament, ja estava descartada, segons es va anunciar al seu moment, però sembla que ara els valencians volen tenir pes propi dins de la confluència de Yolanda Díaz. Més divisions per a un partit que en prou feines ha començat a caminar.
Més notícies: