Muntatge de Puigdemont i Ruben Wagensberg al tribunal Suprem
POLÍTICA

Et poden detenir per ser indepe? Segur?

Andreu Van den Eynde, advocat de Ruben Wagensberg, torna a treure el mantra que ser independentista és un delicte i que et poden detenir per això

"Hem vist la construcció d'aquest delicte nou, el delicte d'independentisme. Ens ho han corroborat de totes les maneres: ser independentista és un delicte". Així de clar parlava aquest divendres Andreu Van den Eynde, advocat de Ruben Wagensberg, en una entrevista a RAC1. El Tribunal Suprem ha decidit investigar Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg per terrorisme per unanimitat, en un nou moviment de la partida que estan jugant el poder polític i el judicial.

Per a l'advocat del diputat d'ERC, "et poden detenir per ser independentista". Es tracta d'una reflexió semblant a les tesis de Míriam Nogueras per mostrar la seva posició sobre la llei d'amnistia: si ets indepe, et persegueix la justícia espanyola. A Catalunya, dos milions de persones van votar a favor de la independència l'u d'octubre del 2017. Encara que la validació de les dades no es va fer de manera oficial -o no es va poder fer- donem aquesta dada per bona.

Aquests dos milions de persones no tenen la sensació que poden ser detingudes perquè són independentistes. Això és així, i més ara. Totes les causes pendents tenen relació amb l'u d'octubre i la gran majoria entrarien a la llei d'amnistia que el PSOE pretenia aprovar fa unes setmanes.

Andreu Van den Eynde confon dos conceptes: la lliure interpretació de part del sistema judicial, amb la victimització de tot un col·lectiu. Molts juristes no veuen terrorisme en el cas del Tsunami Democràtic i sembla impossible deduir que Carles Puigdemont en va ser el màxim dirigent. Això és compartit per molta gent a Catalunya i és evident que el poder judicial i el poder executiu mantenen un pols on les seves funcions van al límit.

Ara bé, els conceptes no s'han de confondre, no s'ha de tendir a una simplificació que, a més, no és certa. No us poden detenir per ser independentista. No és així. Pots dir que una part del poder judicial busca qualsevol argument perquè Carles Puigdemont no es pugui acollir a la llei d'amnistia. Tot i això, assegurar que ser "independentista és un delicte", no té cap sentit.

➡️ Política

Més notícies: