El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, arriba al seu poble natal, a 29 d'octubre de 2023
POLÍTICA

Valtònyc, el raper amic de Puigdemont que va demanar perdó i ara torna a Brussel·les

Després de protagonitzar tota mena de polèmiques, el raper torna a Brussel·les per treballar com a programador

El famós i polèmic raper d'origen mallorquí, Valtònyc, deixa la música. Després d'uns anys d'alt voltatge social i polític per ell, el raper explicava la setmana passada que es retirava dels escenaris.

“Tinc una bona feina, ja no sé què he d'explicar amb el rap. Quan feia rap tenia 18 anys i una feina de merda en una fruiteria i estava enfadat amb el món. Tenia ràbia, però ara em fa vergonya sortir a l'escenari i interpretar un personatge”, va explicar després del seu darrer concert a Catalunya.

En un gest de realisme comercial, Valtònyc explicava que “crec que la gent està una mica saturada i la cançó protesta ja no és tan ben rebuda perquè, avui dia, tu vas a un concert i no tens ganes d'escoltar el que has estat consumint les 24 hores a les xarxes socials”.

En el cas del raper, es posa fi a una carrera que ha estat més marcada per la política que no pas per la música. A més de fer-se amic de l'expresident Puigdemont, Valtònyc he tingut fortes topades amb sectors d'ERC. Això explica que més d'un celebri ara la retirada dels escenaris.

Diverses polèmiques

Valtònyc era notícia a finals de l'any passat, quan va tornar a Espanya. Després de sis anys fugat de la justícia espanyola, les delictes de presó que pesaven contra ell van prescriure. Això va provocar que decaiguessin també les ordres internacionals de la seva detenció.

Atès que va ser a Bèlgica amb l'expresident Puigdemont, Valtònyc va adquirir una derivada política dins de l'ecosistema processista.

De fet, quan va tornar a Espanya, Valtònyc va dedicar un sentit “Gràcies, president” a Puigdemont. Per la seva banda, l'expresident li va respondre amb un missatge amable en xarxes socials que ja considerava el seu amic "d'exili”:

Pel camí, va tenir algunes sonores polèmiques amb altres figures de l'independentisme. A Gabriel Rufián, per exemple, li va dedicar un rap molt crític en què el qualificava de “polític ansiolític, de sou pagat per l'Estat”.

Això va portar alguns seguidors de Rufián a burlar-se irònicament del presumpte valor que va tenir Valtònyc demanant perdó davant la justícia espanyola. "Calma't una mica, que al final acabaràs demanant perdó a la Guàrdia Civil", li van dir des de sectors d'ERC.

Així mateix, també va tenir algunes polèmiques amb la CUP, l'Òmnium, l'ANC i les entitats indepes en general. De tots aquests grups va dir que només va rebre un “suport simbòlic” mentre era a Brussel·les.

Valtònyc és ara informàtic

El cas és que un cop acabat tot aquest periple musical i polític, Valtònyc vol tornar a Brussel·les. Durant els sis anys que hi va ser, es va fer programador informàtic, de la qual cosa continua treballant.

Això ha servit a gent d'ERC per tornar-li els dards a Valtònyc. Així s'expressava, per exemple, a xarxes el regidor d'ERC a Cerdanyola, Albert Turon:

Sigui coherent o no, Valtònyc ha pres una decisió i ha declarat que es manté ferm en les seves conviccions polítiques. En aquest sentit, ha tornat a reivindicar el moviment independentista i la unitat del 10. Per la seva banda, així li acomiadava Puigdemont:

➡️ Política

Més notícies: