El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, arriba al seu poble natal, a 29 d'octubre de 2023
POLÍTICA

Valtònyc envia un dard a la CUP

ANC, Òmnium i el Consell per la República també són objecte de la crítica del raper mallorquí, que parla de 'suport simbòlic'


Valtònyc ha donat una entrevista a VilaWeb arran de la nova situació judicial i s'ha pronunciat sobre multitud de temes. Ha defensat que la seva aposta d'anar a judici li ha sortit bé gràcies al clima polític. Així mateix, ha aprofitat per fer una crítica enverinada als grups independentistes.

L'aposta del raper per evitar la presó

Qualsevol que hagi seguit el cas sap que Valtònyc va pactar fa poc amb la justícia per quedar lliure. El raper era a Bèlgica i va decidir penedir-se estratègicament perquè l'Audiència de Sevilla l'evités la presó. En aquest sentit, va tenir alguna polèmica amb Rufián i el seu entorn després del rap que va dedicar-lo al diputat d'ERC .

Muntatge amb un pla curt de Valtònyc i un pla mitjà curt de Gabriel Rufián

Segons ell mateix, haver normalitzat la situació en què es trobava el va portar a fer l'aposta d'anar a judici. Cosa que, pel que sembla, no li recomanaven ni els seus advocats ni el seu entorn més proper. Era conscient que, amb l'amnistia, aniria perdent impacte públic: 'Ara ve l’amnistia i el retorn dels exiliats, m’hauria quedat aquí[a Bèlgica]com si fos brossa espacial'.

El seu objectiu, en resum, era que el component polític del seu 'exili' no es perdés. Per això, explica que, si hagués tingut un suport ferm de les entitats independentistes, potser s'hauria quedat a Bèlgica. Però el cas és que 'però els partits, les entitats i la societat no han sabut alinear-se amb jo'.

Valtònyc parla d'un 'suport simbòlic'

En aquesta línia, doncs, s'ha referit al suport que va demanar a les entitats independentistes. Tot i que els agraeix l'ajuda prestada en el passat, els critica que el seu suport hagi estat més aviat 'simbòlic'. Diu que la CUP li va dir que faria unes cartes, que Òmnium faria uns cartells i coses per l'estil.

Sobre això, confessa que les mostres de suport li van donar una mica de 'pena' perquè ningú li va proposar 'fer-la grossa si entrava a la presó'. Perquè, a tot això, Valtònyc diu que 'n’estava convençut' que hi hauria un pacte amb la justícia i que 'l’estat espanyol no es podia permetre de tancar-me'.

El músic mallorquí sembla haver tingut en força estima el potencial mobilitzador de la seva situació. Diu 'vaig pensar que Sánchez tenia a tota la dreta al carrer, i, si em tancaven, també hi tindria tota l'esquerra, i no li interessava'. Sigui o no així, el cas és que la seva estratègia li ha donat fruits.

➡️ Política

Més notícies: