Dos homes en vestit apareixen davant d'un document oficial amb text en espanyol.
POLÍTICA

Última Hora: Pedro Sánchez respon al jutge que l'ha citat a declarar

El president del Govern ha enviat una carta al magistrat Juan Carlos Peinado

Aquest dilluns el jutge d'instrucció Juan Carlos Peinado va citar a declarar Pedro Sánchez en qualitat de testimoni pel cas de suposat abús de poder de la seva dona Begoña Gómez. El jutge el cita a declarar el 30 de juliol. Pel seu càrrec de president del Govern, Pedro Sánchez no haurà d'acudir al jutjat i serà el magistrat qui es desplaçarà fins al Palau de Monclo per prestar-li declaració.

El Govern va admetre certa preocupació davant un fet insòlit com seria la declaració d'un president del Govern per un cas de suposada corrupció. El PSOE fa 48 que treballa en la gestió d'aquest nou conflicte.

El president del Govern acaba de remetre al jutge un escrit en què mostra la seva voluntat de col·laborar amb la justícia. Això sí, es remet al dret a declarar per escrit. Pedro Sánchez recorre a la Llei d'enjudiciament criminal, que l'empara a contestar les preguntes per escrit i evitar així la declaració física, tot recordant que aquesta és "inseparable" de la seva condició de president del Govern.

En la seva missiva diu que "com a president del Govern d'Espanya, tinc el deure i la responsabilitat de complir la Llei i de preservar el sentit propi de la institució que represento per elecció del Congrés dels Diputats”. Sánchez s'empara en el article 412.2 de la Llei d'Enjudiciament Criminal que preveu aquesta possibilitat.

Pedro Sánchez acaba el seu escrit amb el convenciment que el jutge "compartirà la necessitat del màxim respecte al nostre marc constitucional i legal". Per tant, conclou, demana que es respecte "l'establert a la llei d'enjudiciament criminal respecte a la institució del president del Govern".

El Govern denuncia un complot

El Govern de Pedro Sánchez segueix convençut que hi ha un complot d'una part de la justícia amb la ultradreta per enderrocar l'executiu. El jutge Peinado investiga la dona del president per presumpte trànsit d'influències i corrupció als negocis. Begoña Gómez es va acollir al seu dret a no declarar divendres passat, i després el magistrat va considerar imprescindible la declaració de Pedro Sánchez com a testimoni.

La defensa de Begoña Gómez considera que el jutge ha citat articles inexistents de la llei per a la citació de Pedro Sánchez. A més, acusen el jutge Peinado de sucumbir a les pressions de la ultradreta per efectuar una instrucció prospectiva. És a dir, no basant-se entre indicis incriminatoris sinó en vagues especulacions a partir de les quals es busquen irregularitats sense cap fonament.

A més, creuen que el jutge ha buscat subterfugis per deslligar la declaració de Pedro Sánchez de la seva condició de president amb la intenció de perjudicar-ne la imatge pública. En haver estat citat a través de providència, la defensa no arribarà a temps de presentar recurs abans de la data estipulada pel jutge. Els serveis jurídics de la Moncloa han respost amb aquesta carta en què Pedro Sánchez respon al jutge Peinado.

➡️ Política

Més notícies: