Muntatge amb els líders d'ERC Oriol Junqueras i Pere Aragonès
POLÍTICA

L'última d'ERC: denunciar al TC una llei que van aprovar ells mateixos

Un nou cop de volant delata una Esquerra que segueix sense rumb

Esquerra Republicana de Catalunya ha demostrat una vegada més que segueix sense rumb després de la doble patacada electoral patida al maig i juliol. El partit d'Oriol Junqueras ha donat un altre cop de volant a la seva política per intentar frenar la seva caiguda lliure. L'última ocurrència d'ERC frega l'esperpent: iniciar el procés per denunciar davant el Tribunal Constitucional una llei que van aprovar ells mateixos.

Després de perdre 300 000 vots a les eleccions municipals i 400 000 a les generals, Esquerra s'ha caracteritzat per fer girs de 180 graus respecte al que havia defensat anteriorment. El primer cas el vam tenir una vegada passat el 23J, quan van decidir pactar amb el PSC a la Diputació de Barcelona després de demonitzar Junts durant 4 anys per haver fet el mateix.

El número u d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, durant un míting per a les eleccions del 23J a la plaça Comercial, el 17 de juliol del 223, a Barcelona

Un altre cas el vam veure a les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Van començar demanant el traspàs de Rodalies, seguir amb la Taula de Diàleg o un nou sistema de finançament. Junts, però, va demanar l'amnistia i l'autodeterminació. I és clar, encara que tinguin els mateixos 7 diputats, ERC no es podia permetre perdre múscul respecte al seu etern rival processista i es van sumar a aquestes reivindicacions.

Això sí, no van renunciar a les primeres condicions. I a més van reconèixer obertament que cal evitar una possible repetició electoral. Que una cosa és marcar-se un farol i l'altra és anar directes al precipici que suposaria per als republicans tornar a anar a les urnes.

Inicien el procés per denunciar una llei seva

A la passada campanya electoral del 23J, ens vam afartar de veure i sentir Gabriel Rufián traient pit per la llei de l'habitatge aprovat al Congrés gràcies als vots de PSC, Podem, ERC o Bildu entre d'altres. Tot i penjar-se una medalla per ells durant mesos, ara Esquerra ha iniciat el procés per denunciar davant el Tribunal Constitucional (TC) aquesta mateixa llei.

Ha estat el grup parlamentari republicà qui ha registrat al Parlament de Catalunya la proposta per portar al TC la llei de l'habitatge aprovada per ells al Congrés. Segons ERC, aquesta llei estatal vulnera diverses competències catalanes. Per fer-ho, s'escuda en un dictamen que va emetre el 4 d'agost el Consell de Garanties Estatutàries, un òrgan de la Generalitat creat perquè les lleis aprovades compleixin l'Estatut i la Constitució.

D'aquesta manera, el Parlament votarà l'1 de setembre que ve si tira endavant el procés per denunciar davant el TC aquesta llei. ERC doncs, a petició de Junts, ha fet el primer pas per recórrer davant del Tribunal Constitucional una llei aprovada per ells mateixos al Congrés. Junts, per cert, va votar en contra d'aquesta llei a Madrid.

➡️ Política

Més notícies: