Muntatge amb foto de personatges
POLÍTICA

Última enquesta a Catalunya: Illa segueix amb pas ferm i Orriols podria ser decisiva

Els tres diputats d'Aliança Catalana donarien la majoria absoluta al bloc independentista

Salvador Illa segueix liderant les enquestes a Catalunya, i de mica en mica va guanyant distància respecte als seus perseguidors, Carles Puigdemont i Pere Aragonès. Segons la nova enquesta d'EM Analytics per a Vilaweb, el PSC s'acosta al 30% en intenció de vot (41 diputats), mentre que Junts s'estanca al 20% (31) i ERC retalla distàncies posant-se a 18,7% (28 ). Als dos partits processistes els separarien només tres escons i un 1,3% dels sufragis.

L'equilibri entre els blocs seguiria més o menys igual, però en aquest cas l'entrada d'Aliança Catalana podria acabar sent decisiva. El sondeig dóna tres diputats als de Sílvia Orriols, que sumats als 31 de Junts, els 28 d'ERC i els 6 de la CUP sumarien majoria absoluta. Això sí, cal recordar que ERC i la CUP van signar junts als Comuns un acord conjunt per no pactar amb Vox ni Aliança Catalana.

Muntatge amb captures de pantalla

La distància també es redueix entre el PP i Vox, ja que fins ara les enquestes donaven el PP al voltant de 14 escons i 10 a Vox. En els últims sondejos els populars han caigut lleugerament, i en aquesta última obtindrien 12 diputats, mentre que els d'Ignacio Garriga en perdrien un i se'n quedarien amb 10. Els Comuns caurien de 8 a 4 diputats, mentre que Alhora, el partit de Clara Ponsatí , quedaria fora de l'arc parlamentari igual que Ciutadans.

Amb qui podria pactar Salvador Illa?

Descartat un govern independentista pel rebuig d´ERC i CUP a Aliança Catalana, s´obriria la possibilitat d´una aliança entre el PSC i les altres formacions. Salvador Illa en tindrien prou amb els 28 diputats d'ERC per assolir la majoria absoluta, encara que també podria explorar la via de la sociovergència, amb els 31 diputats de Junts. De moment, ni Esquerra ni Junts donen símptomes de voler fer president Illa, així que es confirmaria el bloqueig polític a Catalunya i podríem anar a una repetició electoral.

Salvador Illa intenta ampliar al màxim el seu avantatge, aprofitant per exemple l''efecte Sánchez' després de decidir que es queda. Però sembla difícil que hagi d'ampliar molt el seu avantatge perquè Junts i ERC s'han estabilitzat a les fronteres dels 28-33 i això deixa poc a repartir a la part alta. A la cua segueix havent-hi una disputa acarnissada per cada vot entre almenys cinc formacions (CUP, Comunes, AC, Alhora i Ciutadans), i n'hi haurà diverses que segurament es quedin fora.

També els partits del bloc constitucionalista intenten estrènyer l'accelerador per guanyar el màxim de diputats possibles. Sembla una opció desgavellada, però ara mateix el PSC, PP i Vox en sumarien 65 i estarien a tres de la majoria absoluta. Encara que per ara els tres partits són als antípodes, el PP i Vox podrien plantejar-se investir Salvador Illa per oferir als catalans una alternativa després de deu anys de processisme.

➡️ Política

Més notícies: