Muntatge de fotos de primer pla de Pere Aragonès amb cara seriosa i, de fons, una imatge d'una empresa contaminant el cel
POLÍTICA

La darrera del Govern: parar les empreses en funció de la qualitat de l'aire

S'elevaran els límits de contaminació per a certs sectors. Entre ells, els forns crematoris de persones.

Per fer front a l'augment de la contaminació ambiental, el Govern aprovarà un pla de qualitat de l'aire que preveu aturar l'activitat industrial. En principi, es farà en moments d'excessiva pol·lució i afectarà sobretot algunes indústries i algunes zones.

Nous límits de contaminació

El Govern d'ERC està – estava – en ple procés d'aconseguir reduir les emissions. Les ZBE (Zones de Baixes Emissions) van ser les que van portar més polèmica. A més d'arribar tard, la Generalitat va rebre crítiques des d'alguns ajuntaments de les àrees metropolitanes de Barcelona per les seves imposicions i cacicades.

En darrer terme, l'objectiu és aconseguir reduir les emissions. Per això, part del pla del Govern del president Aragonès passa per intervenir en certes indústries si cal. La indústria química, la ramaderia i l'agricultura intensives, les cimenteres en són, entre d'altres, alguns exemples. Afectarà sobretot zones com el Camp de Tarragona, les Garrigues i Osona.

El pla contempla marcar uns límits de contaminació de certs elements químics. En cas de ser sobrepassats, el Departament d'Acció Climàtica estarà habilitat per exigir el cessament momentani de la producció. Es recomanarà, a més, que les empreses augmentin la plantilla de teletreballadors per reduir així els desplaçaments en automòbil.

Com incinerar

També s'estudia augmentar les exigències per dotar de noves autoritzacions ambientals grans companyies. Entre elles, les cimenteres i les incineradores. De fet, també es publicaran llindars de contaminació més restrictius per als forns crematoris de persones.

Aquesta informació la va avançar El Periódico i feia referència als nous requisits imposats pel Govern per incinerar persones mortes. En essència, caldrà incinerar sense sabates i sense roba per evitar emissions a l'atmosfera. O sigui, que caldrà incinerar nus.

Finalment, també es traslladen responsabilitats als ajuntaments. Hauran de vetllar pel correcte funcionament de les calefaccions i dels seus filtres i promocionar que tinguin un determinat certificat energètic. Així mateix, el control i la vigilància de les activitats industrials passarà a ser una competència municipal.

➡️ Política

Més notícies: