Imatge d´un cartell de Zona de Baixes Emissions i de fons una carretera amb diversos cotxes passant a alta velocitat
POLÍTICA

Les Zones de Baixes Emissions: el darrer problema del Govern

La Generalitat no dona per apagar els focs que li van sortint: l'arc metropolità en peu de guerra pel decret de baixes emissions

El Govern d'Aragonès es passa de termini amb el pla de millora de la qualitat de l'aire. És el darrer obstacle que, juntament amb la sequera i l'informe PISA, ha d'afrontar el Govern durant el darrer any de mandat. Per part seva, les nou ciutats que envolten Barcelona ja tenen en marxa les seves pròpies zones de baixes emissions (ZBE).

Aragonès no arriba a temps

Fa temps que el Govern treballa en un decret sobre les zones de baixes emissions. L'objectiu és estendre aquest model a les rondes i estandarditzar tots els criteris d'aplicació. En teoria, els afectats seran els municipis amb més de 50.000 habitants o els que incompleixin els nivells de qualitat encara que en tinguin 20.000.

Aquests criteris venen des del Govern Central i la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. La llei instava allò que precisament ha incomplert el Govern: que s'apliqués el 2023. Cosa que, al seu torn, també va recollir la mateixa Generalitat amb el Pla d'Actuació per a la Millora de la Qualitat de l'Aire.

El Departament d'Acció Climàtica declara Crònica Global que estan “ultimant” el pla. Al marge d'aquest enllestiment, el Decret ja va ser sotmès a la participació ciutadana i el període d'informació durant 45 dies.

L'arc metropolità sí que compleix

Els municipis de l'arc metropolità de Barcelona sí que han implantat les mesures dins del termini i en la forma escaient. Cadascú de manera pròpia i atenc les seves necessitats. Tot i que abunden les excepcions, per tal de reduir al màxim els inconvenients per als ciutadans.

Les diverses aplicacions del Decret no són gaire noves. En línies generals, es limiten a restringir la circulació de vehicles en funció de l'etiqueta de què es disposi. Durant aquest nou any del 2024 només s'aplicarà en moments de contaminació excessiva, el 2025 seran permanents.

Els municipis del Vallès s'oposen totalment al Decret de la Generalitat. Acusen el Govern d'Aragonès de no tenir presents les realitats de cada municipi i pensar que tots són com Barcelona. L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha assenyalat que el decret deixaria “en paper mullat” els esforços dels municipis.

➡️ Política

Més notícies: