Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra detenint a un home
POLÍTICA

Detenen 11 dones marroquines per simular maltractaments i així obtenir els papers

Pagaven a drogoaddictes perquè les agredissin al carrer simulant ser les seves parelles i així beneficiar-se de les ajudes a dones maltractades


L'augment de la immigració irregular a Espanya també ha comportat un increment dels fraus per obtenir els papers de regularització. Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir a la tarda a Lleida onze dones del Marroc que simulaven ser víctimes de violència de gènere per obtenir els papers i rebre ajuts. Els agents han obert una investigació per una presumpta trama d'obtenció fraudulenta de documentació.

Segons informa El Segre, algunes d'aquestes dones es dedicaven a la prostitcuió i amb elles va ser detingut un home. L'operació policial va arrencar fa uns mesos, arran de les sospites de l'existència d'una trama que es dedicava a obtenir documentació amb denúncies falses. Ho feien aprofitant les esquerdes de la llei de violència de gènere a Espanya, que permet a les víctimes regularitzar la seva situació al país.

Primer pla de l'esquena d'un Mosso d'Esquadra amb uniforme

Les detingudes pagaven a drogoaddictes i homes amb problemes perquè les agredissin al carrer simulant ser la seva parella. Un cop posada la denúncia, iniciaven els tràmits per a l'obtenció de la residència temporal i de treball. Això els permetia també sol·licitar les ajudes econòmiques contemplades a la llei de violència de gènere per a les víctimes.

Macrobatuda al centre de Lleida

Un cop descoberta la trama, els Mossos van preparar l'operació que es va executar ahir cap a les quatre de la tarda. Els agents van dur a terme una macrobatuda en mitja dotzena de domicilis, la majoria al nucli antic de Lleida. El balanç va ser d'onze detinguts, tots originaris del Marroc, tot i que la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions al voltant de la trama.

Els detinguts s'enfronten a l'acusació de greus delictes com a pertinença a organització criminal, denúncia falsa, simulació de delicte, falsedat documental i foment de la immigració il·legal. A l'operatiu van participar efectius de Seguretat Ciutadana i antiavalots, que van efectuar les detencions i el registre dels domicilis.

Un modus operandi recurrent

L'obtenció il·legal d'ajuts suposa un frau de llei i un cost alt per a l'administració que s'encarrega d'abonar les quantitats. Lamentablement, no és la primera vegada que la policia desmantella trames vinculades a l'obtenció fraudulenta de documentació. A Lleida, el 2019, els Mossos van dur a terme una operació contra el trasllat de dones de nacionalitat marroquina que pagaven 2.000 euros a canvi del permís de residència.

Un cop a Lleida, les dones acudien a la policia per denunciar maltractaments i acollir-se així als beneficis de les víctimes de violència de gènere. Amb una ordre de protecció o un informe judicial sol·licitaven la residència per circumstància excepcional, i posteriorment la residència legal. Aquest modus operandi s'ha anat estenent i és el que han utilitzat les dones detingudes ahir a la macrooperació que ha tingut Lleida, una altra vegada, com a escenari.

 

➡️ Política

Més notícies: