Salvador Illa amb vestit blau mirant cap a un costat en una habitació amb una porta de fusta fosca.
POLÍTICA

Twitter corregeix Salvador Illa per les seves paraules sobre qui és català: 'És fals'

Polèmica intervenció del President de la Generalitat en resposta a Sílvia Orriols

Ha plogut molt des que Jordi Pujol va obrir el debat sobre què és ser català amb la seva famosa frase “és català qui viu i treballa a Catalunya”. Amb tota la controvèrsia que pogués suscitar, aquella màxima s'ajustava notablement a la realitat. La llei atorga la condició de catalanitat a criteris objectius que tenen a veure amb la pertinença administrativa al territori català.

A l'últim ple al Parlament de Catalunya, el President de la Generalitat, Salvador Illa, es va enfrontar directament amb la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols. “Vostè no és ningú per donar lliçons de qui és català i qui no és català”, li va etzibar. I a continuació va afirmar que “com a President de la Generalitat i per al meu govern, tot aquell que vingui a millorar Catalunya és català”.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, parlant des del faristol del Parlament de Catalunya

“Tan català com vostè i com jo”, va afegir, “amb els seus drets i obligacions”.

La comunitat de Twitter corregeix a Illa

Salvador Illa va fer en aquest cas una interpretació lliure i subjectiva d'una cosa que, de fet, és a la llei i per tant no està subjecte a interpretació. No és estrany doncs que la comunitat de Twitter hagi corregit el president de la Generalitat.

Segons l'article 7.1 de la Llei orgànica de reforma de l'Estatut de Catalunya, la condició política de catalans o ciutadans de Catalunya correspon als ciutadans espanyols que tinguin veïnatge administratiu amb Catalunya. És a dir, no és una qüestió de venir a millorar o no Catalunya (valoració subjectiva) sinó de la seva pertinença administrativa al territori català (criteri objectiu).

To alliçonador, demagògic i patriarcal

Els usuaris de la comunitat Twitter van respondre a Salvador Illa que “està molt equivocat amb aquest enunciat” perquè “és català qui neix a Catalunya i ve a treballar”. Demanen “menys lliçons” al President de la Generalitat, i critiquen el seu “to demagògic i patriarcal” amb la líder d'Aliança Catalana. “Jo puc anar demà a treballar a qualsevol lloc del món per millorar-lo i si no estic nacionalitzat no seré ni francesa ni japonesa ni mexicana”, expressa una ciutadana tancant així la discussió.

La valoració de Salvador Illa interpel·lava a la contundent intervenció de Silvia Orriols. La líder d'Aliança Catalana va denunciar la hipocresia del govern català: "No poden denunciar la discriminació de la dona i permetre l'entrada a una diputada que fa ostentació de la misogínia islàmica".

A més, va fer referència a l'arribada de 200 immigrants il·legals a Tossa de Mar, per fer un símil amb el lliurament del govern a Salvador Illa per part d'ERC per salvar 200 càrrecs: “Uns venen la nació per càrrecs i altres la regalen als qui arriben remolcats per màfies i traficants. I mentrestant els catalans aixecant-nos a les cinc del matí per pagar la festa”.

➡️ Política

Més notícies: