Presentació del 53è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya a Sitges, celebrat del 8 al 18 d'octubre del 2020.
POLÍTICA

Renuncia a ser jurat del Festival de Sitges perquè 'no hi ha cineastes no binàries'

L'organització del Festival respon que el criteri és la 'qualitat' i no les 'quotes de cap classe'

“He decidit renunciar a la meva plaça com a Jurat de la Selecció Brigadoon de la 57a edició del Festival Sitges”. Amb aquestes paraules, Mariona Borrull anunciava que no participaria al Festival de Sitges.

Natural de Calella (1996), Mariona Borrul és periodista i crítica de cinema. Ha treballat en mitjans especialitzats i col·labora també en cadenes de ràdio catalanes. Com és habitual quan es tracta de polèmiques wokes, la protagonista adquireix més fama per la polèmica que per la seva feina.

Els motius de Borrull

El motiu de la seva renúncia és la “total absència de cineastes dones i no binaris a la selecció”. Els no-binaris són aquelles persones que no s'identifiquen ni com a home ni com a dona. En general, se solen incloure a les categories transgènere, però alguns no-binaris també rebutgen aquesta categorització.

Sala de Cinemes Girona (Barcelona) plena

Aquesta circumstància, explica Borrull, constitueix per a ella “una manca que no pot excusar i de la qual no puc participar”. Si no, conclou, "mai em consideraria feminista si amb el meu silenci fos còmplice d'un programa injust". Per tot això, anima l'organització del Festival de Sitges a implementar mesures que facin efectius els desitjos d'igualtat que divulguen.

L'organització del festival respon

Aquesta carta de renúncia ha arribat ni més ni menys que a 243.000 visualitzacions. D'aquesta manera, és altament probable que la renúncia de Borrull hagi tingut molt més recorregut que la seva eventual participació al Festival. Així mateix, el seu missatge ha arribat a prop de 200 comentaris.

Entre totes aquestes respostes, destaca la de la mateixa organització del Festival de Sitges. Els organitzadors recalquen que el festival segueix els criteris de la Federació Internacional d'Associacions de Productors Cinematogràfics. Entre aquests criteris, hi ha l'anonimat sobre la identitat sexual dels participants.

“En conseqüència, no podem confirmar ni desmentir que hi hagi cineastes no binaris entre els nou curtmetratges seleccionats”. Finalment, insisteixen que el seu criteri de selecció és la qualitat cinematogràfica i no les “quotes de cap mena”. "La qualitat i la idoneïtat de les produccions, segons cada secció, són els criteris més importants i rellevants a considerar".

➡️ Política

Més notícies: