Muntatge de Tània Verge i els estudis de TV3
POLÍTICA

La darrera de TV3: 'persones que tenen la regla' en lloc de dones

Estupor entre moltes catalanes, que diuen prou i recorden que 'som dones i no persones menstruants'

La conselleria d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat ha començat a repartir aquesta setmana productes menstruals reutilitzables de franc en el marc de la campanya d'equitat menstrual “la meva regla, les meves regles”. L'objectiu és garantir l'accés a productes menstruals sostenibles i trencar tabús sobre la menstruació. La campanya d'Igualtat va dirigida a “totes les dones i persones menstruants”, que inclou persones no binàries i homes trans que menstruen.

TV3 s'ha fet ressò de la iniciativa, i ho ha fet amb la seva visió particular de les noves realitats socials. En una peça per presentar les compreses de roba, s'ha referit a les persones que tenen la regla en lloc de les dones. Un detall que no ha passat desapercebut per a moltes dones, que han dit prou i han recordat que “som dones i no persones que menstruen”.

Una part rellevant del feminisme considera que la difuminació del gènere contravé els supòsits de què parteix la lluita feminista. L'obsessió de les administracions i els mitjans públics per substituir el terme dones pel de persones causa cada cop més irritació. Cosa que aparentment sembla no importar ni a la conselleria que lidera Tània Verge ni al seu principal mitjà de difusió, que és TV3.

Persones que menstruen o dones?

La Generalitat reivindica “l'equitat menstrual” com “l'accés a l'educació sobre el propi cos i la salut amb perspectiva de gènere”. Fins aquí tot bé. El problema apareix quan es parla de “persones menstruants” en lloc de dones, cosa que grinyola més d'un i que obre un debat que té a veure amb la diversitat sexual.

Segons les noves tendències, encara que la regla els baixa només a les persones amb òrgans reproductius femenins (és a dir, dones), aquesta afecta també homes transgènere i persones no binàries i intersexuals. Per a algunes dones això suposa usurpar al feminisme una de les principals lluites, que és la dels drets reproductius i sobre el propi cos. La discussió avui és més actual que mai, com demostra la polèmica al voltant de l'expressió utilitzada per TV3.

Tània Verge asseguda en un sofà, amb ulleres de pasta vermelles i somrient

I és que més enllà del debat teòric, hi ha la percepció d'un cansament per la deriva woke de la televisió que paguen tots els catalans amb els seus impostos. Una deriva que porta TV3 a donar veu a totes les minories que demanen la seva quota de protagonisme. I que, com en aquest cas, reprodueix sistemàticament els nous cànons imposats pel ministeri de Tània Verge.

Cansats de TV3

Un exemple és aquest comentari a les xarxes socials, referent a la peça que treia TV3 sobre les compreses reutilitzables: “No sé quant deuen haver pagat els productors de copes menstruals i compreses de roba. Però t'adones del país de pandereta que som quan en comptes d'estar informant de temes importants el 324 t'endolla cada dia una notícia de copes menstruals per cobrir la quota woke”.

La iniciativa de la conselleria d'Igualtat i Feminismes ha causat escepticisme en moltes dones, que a més no ho veuen com a res innovador. Al contrari, consideren que “és una cosa molt antiga” i que “és com tornar enrere en el temps”. Entre els dubtes, hi ha qui es pregunta “què vol dir una menstruació més saludable”.

➡️ Política

Més notícies: