La candidata de Junts al Congrés per Barcelona, Míriam Nogueras, intervé al míting central del partit JxCAT, el 16 de juliol de 2023, a Amer, Girona
POLÍTICA

Junts llança un missatge d'amor a Sánchez malgrat l'ombra de corrupció

La formació de Carles Puigdemont dona per feta l'amnistia i ja parla dels pressupostos. Sorprenentment, Junts per Catalunya encara no ha fet referència al cas Koldo


Carles Puigdemont i Pedro Sánchez estan a punt de signar un nou capítol a la seva història d'amor. Hi haurà llei d'amnistia, el PSOE assumirà algunes de les demandes de Junts, i el Gobierno de coalició respirarà una mica malgrat una ombra de corrupció que cada cop es fa més gran. Qui ho diria al president del Gobierno: el "fugat" a Waterloo -així parlava de Puigdemont Sánchez fa uns mesos- és ara el seu salvavides.

Els últims dies, fins i tot Esquerra ha aprofitat el cas Koldo per carregar contra el PSOE i dubtar de Salvador Illa. S'acosten eleccions i el líder del PSC és el més ben valorat, de manera que aquí s'hi val tot. Tot i això, Junts per Catalunya ha guardat un estrany silenci, difícil d'entendre per part d'aquells que eren el flagell d'Espanya i del règim. Carles Puigdemont ha posat ordre a files i aquí ningú de Junts no parla d'un presumpte cas de corrupció que promet millors i nous capítols.

És més, la poca cosa que surt dels dirigents juntaires és un baló d'oxigen per a Pedro Sánchez. Aquest mateix dimecres 6 de març, el portaveu de Junts al Senat, l'històric convergent Josep-LLuís Cleries ha afirmat que vol arribar a un acord amb el PSOE per a l'amnistia i, després, “anar per a la llibertat i perquè hi hagi uns pressupostos socials al servei de les persones".

Primer de tot cal dir que a un li costa sentir Cleries parlar de pressupostos socials quan va ser alt càrrec de CiU des dels anys 90 i conseller d'Artur Mas. Les voltes que fa la vida, un altre símptoma més d'aquest viratge a l'esquerra de la política catalana que sembla que no tingui fi. Més enllà de les paraules escollides pel senador, és simptomàtic que ara Junts ja comenci a parlar dels pressupostos i es mostra disposat a aprovar-los. Encara més, que parli d'uns comptes "socials", és una prova clara que no va de fanal, que se sent a gust al costat de Yolanda Díaz i les esquerres.

Junts no només no deixa caure Sánchez, sinó que l'abraça

Carles Puigdemont vol aprofitar la feblesa de Pedro Sánchez. El president del Gobierno viu les hores més baixes, tindrà uns resultats dolents al País Basc i pèssim a les europees i Junts ho sap. Podria apostar per deixar-lo caure, però l'acord entre Waterloo i Moncloa ha de ser tan beneficiós per als primers que no els interessa. És curiós: dèiem a l'estiu que Pedro Sánchez estava a mercè de Junts per Catalunya i, en només sis mesos, la dependència del PSOE ara és absoluta.

Muntatge de Pedro Sánchez aplaudint i, per darrere, Carles Puigdemont

Josep-Lluís Cleries afegia al Senat que espera que el PSOE "faci possible que la legislatura segueixi". Ha assegurat que vol Junts per Catalunya, una declaració d'amor que arriba per sorpresa i després del silenci sobre el cas Koldo. Una suposada trama, no oblidem, relacionada amb Santos Cerdán, l'home que es va passar una setmana a Brussel·les per convèncer Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: