Imatge del rètol de TV3 al terrat dels estudis i el logotip del palmell d'una mà vermella que simbolitza la censura
POLÍTICA

TV3 censura dues veus crítiques amb el transgenerisme

La televisió pública catalana descarta emetre dues entrevistes a investigadors que estan en contra de la 'teoria queer'

Aquest diumenge, l'espai de TV3 '30 minuts' va voler centrar el seu programa al voltant de la transsexualitat. Coincidint amb les dates del Dia de l'Orgull LGTBI (28 de juny), la televisió pública catalana va programar un documental titulat 'Vides trans'. Aquest documental, però, es va veure envoltat de polèmica després de la denúncia de censura per part d'algunes de les persones que van participar en el procés de gravació.

El transgenerisme ha generat molt debat en els darrers mesos, sobretot a partir de l'aprovació de la 'Llei Trans'. De fet, és un tema que fins i tot divideix el feminisme. I és que una part destacada d'aquest moviment ha criticat activament aquesta llei, arribant a demanar la dimissió d'Irene Montero.

Aquesta llei es basa en la 'teoria queer', que en línies generals, dona més importància al gènere sentit (autodeterminació de gènere) que al sexe biològic. I això, denuncien moltes feministes, representa una amenaça per a les dones en diversos camps. La presència a vestidors i banys, a les presons, a les estadístiques o en les competicions esportives en són només uns exemples.

Amb el pas del temps, la 'teoria queer' es va imposant als principals altaveus mediàtics, mentre se silencien les veus crítiques. El '30 minuts' d'aquest diumenge ha estat un altre exemple clar, segons la denúncia feta per Jose Errasti. Errasti és professor de psicologia de la Universitat d'Oviedo, coautor del llibre 'Mamá, soy trans', i al Twitter ha exposat el següent.

“Sílvia Carrasco (professora universitària d'Antropologia) i jo hem estat objecte de cancel·lació per part de TV3”, iniciava la queixa en aquesta xarxa social. I volia explicar “la censura a què arriben els mitjans davant la crítica al transgenerisme”. Segons el seu relat, els van entrevistar a ell i a Carrasco (que també ha escrit el llibre 'Crítica feminista a la penetració de les idees transgeneristes a l'educació'). Però que finalment les veus serien silenciades del documental final.

Errasti denuncia que l'explicació que li va donar Carles Solà, director del '30 minuts', va ser que la proximitat de les eleccions desaconsellava la seva presència al documental. I és que, segons explica el professor universitari, el responsable de TV3 li va dir que “el transgenerisme és un tema sobre el qual discuteixen partits polítics”. I que “la Junta Electoral podria sancionar-los” si apareixien al programa.

Errasti es queixa que "la Junta Electoral no té competència per sancionar continguts" perquè ens trobem fora de campanya electoral. A més, critica que el programa “havia decidit presentar el programa únicament testimonis de persones trans que estan d'acord amb les tesis transactivistes, rebutjant qualsevol anàlisi científica”. Segons Solà, se centrarien en el factor “humà” del transgenerisme.

D'aquesta manera, després de patir aquesta censura, Jose Errasti ha demanat a TV3 que li cedeixin el material no publicat per poder-lo divulgar “per mitjans nacionals i internacionals”. El seu objectiu, segons les seves paraules, és lluitar contra un “nou exemple de cancel·lació feta des de la misogínia”.