Muntatge fotogràfic amb Laia Estrada, Pere Aragonès i Jéssica Albiach

POLÍTICA

ERC, la CUP i els Comuns s'obliden del seu 'compromís antifeixista' el primer dia

Les tres formacions prefereixen sortir al debat de La Vanguardia encara que això signifiqui haver de debatre amb Vox

ERC, la CUP i els Comuns signaven aquest dijous un "compromís antifeixista" per no pactar amb Vox i Sílvia Orriols. Totes tres formacions asseguren que "la seva presència només serveix per minar la democràcia i normalitzar els discursos d'odi". Afegeixen que Vox "no és un partit, sinó una amenaça per als drets humans i la democràcia" i que Sílvia Orriols es tracta d'"un miniVox català".

No és una cosa anecdòtica, ja fa dies que aquestes tres formacions han declinat participar en debats on hi havia la formació Aliança Catalana i han celebrat que no s'inviti Vox en alguns debats. El seu discurs és que hi ha una onada reaccionària a què s'ha de "plantar cara" i la seva manera de fer-ho és silenciar-los.

No del tot, és cert. ERC, la CUP i els Comuns han decidit jugar a mitges en el seu “compromís antifeixista”. Tot i que no participen en alguns debats, no es volen perdre els més mediàtics. Un bon exemple l'estem veient aquest divendres al matí amb el primer gran debat electoral.

Silvia Orriols a Cafè d'Idees de RTVE

La Vanguardia i RAC1 celebren des de les 9 del matí un cara a cara amb els vuit candidats que van tenir representació el 2021. Hi havia Vox, evidentment i aquí la CUP, ERC i els Comuns no han dubtat a participar-hi. Podrien haver-ne declinat la presència, com han fet en actes de l'ANC a Lleida, però aquesta festa és una altra cosa.

És curiós: el compromís “antifeixista” els hauria d'obligar a ser coherents i no participar al costat de cap debat amb Vox. Seria el més assenyat, després de vetar qualsevol debat amb Sílvia Orriols. Tot i això, primer van els seus interessos personals i després va la seva lluita contra "l'extrema dreta". No estan sols, mitjans com Nació Digital ja han anunciat que no cobriran cap acte d'Aliança Catalana, cosa que ja fa l'altra premsa processista sense treure pit.

Ens hem d'anar acostumant, perquè això passarà durant els 15 dies de campanya. Parlaran d'un cordó sanitari a Vox i Aliança Catalana mentre no es perdran cap debat amb Ignacio Garriga. Això sí, ja han signat un compromís escrit i se n'han fet la foto perquè els seus mitjans facin la seva propaganda.

➡️ Política

Més notícies: