Primer pla de Pere Aragonès en una declaració institucional
POLÍTICA

Tuits, propaganda i enquestes caducades: la desesperació s'apodera d'ERC

Els republicans temen el desgast al govern i quedar diluïts per la batalla entre Salvador Illa i Carles Puigdemo

Les coses no pinten bé per a ERC, que intenta aferrar-se al poc que li queda per intentar revertir les enquestes. Les amenaces principals per als republicans són l'erosió d'un any i mig de govern en solitari i el risc de quedar diluïts entre Salvador Illa i Carles Puigdemont. Desesperats, els seus dirigents es llancen a tuitejar els èxits del Govern mentre Pere Aragonès recorre les televisions aprofitant que encara és President en funcions.

Bona mostra de la desesperació és l'enquesta que diversos dirigents han compartit sobre una suposada victòria d'ERC a les eleccions. Diem suposada, perquè resulta que el sondeig és del mes de gener passat. El conseller Carles Campuzano ha tret pit afirmant que “ERC guanyaria les eleccions davant del PSC segons l'enquesta de l'ICPS”.

Muntatge de Ruben Wagensberg, Carles Campuzano i Marta Rovira

Un altre republicà, Josep Maria Vall, ha retwittejat dient que “la feina ben feta sempre dóna els seus fruits”. El mateix han fet altres comptes vinculats a l'espai d'Esquerra, malgrat que el sondeig ha quedat desfasat per coses com ara la caiguda del Govern. De fet, les primeres enquestes que han sorgit després de convocar eleccions anticipades confirmen una lluita entre Salvador Illa i Carles Puigdemont.

ERC treu pit a les xarxes socials

Més enllà de fer l'esquena a la realitat amb enquestes caducades, ERC s'esforça per destacar la seva obra de govern aquestes setmanes que li queden. La consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, ha tuitejat el creixement cinc vegades per sobre de la zona euro el 2023 i mínims d'atur en quinze anys. Ahir mateix, va escenificar el lliurament al president Pere Aragonès de la proposta de finançament singular per a Catalunya.

Dirigents i comptes afins a ERC fa dies que tuitejen per reforçar l'estratègia del partit. Aquesta consisteix a identificar els suposats èxits del Govern i insistir en la necessitat de continuar governant quatre anys més per completar aquests èxits. El pacte fiscal, les polítiques feministes i el referèndum són exemples dels ítems en què ERC insistirà i que ja ha començat a subratllar a les seves xarxes socials.

Qui també s'ha reivindicat és Ruben Wagensberg, que ha destacat els seus èxits com a portaveu de la comissió d'exteriors. “Des de Catalunya hem sabut mirar el món i vincular-nos-hi tan bé com hem sabut”, ha dit. Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes, ha destacat l'èxit de la campanya de productes menstruals reutilitzables i ha reivindicat que “els drets sexuals i reproductius segueixen estant al centre de la nostra agenda”.

El tour de Pere Aragonès

ERC també vol contrarestar l'ascens de Salvador Illa i Carles Puigdemont amb el protagonisme que li ofereix el càrrec institucional. Hores després d'anunciar eleccions va tenir la seva primera oportunitat en una entrevista a prime time a TV3. Aquest diumenge va oferir una entrevista a La Vanguardia, on va carregar contra Junts i Comunes pel rebuig als pressupostos i va marcar distància amb el projecte del PSC.

Pla mitjà de Pere Aragonès parlant al discurs de Sant Esteve amb una senyera al fons

Els republicans van contraprogramar un acte coincidint amb el congrés del PSC aquest cap de setmana passat. A l'acte electoral més matiner, Aragonès i Junqueras es van donar la mà per emplaçar els catalans a renovar la seva confiança en aquest Govern. Aragonès va plantejar les eleccions com un plebiscit entre ell i Salvador Illa, tractant així de diluir l'ascens de Junts amb “l'efecte Puigdemont”.

Tractant de marcar perfil independentista, Pere Aragonès també ha donat una entrevista al The Guardian parlant d'amnistia i referèndum d'autodeterminació. El tour mediàtic del president ha suscitat polèmica, ja que acusen Aragonès d'utilitzar el càrrec per fer campanya. Una estratègia més d'una Esquerra contra les cordes, disposada a utilitzar-ho tot al seu abast per evitar una hecatombe.

➡️ Política

Més notícies: