Vista general d'una sessió plenària al Parlament Europeu

POLÍTICA

El Parlament Europeu qüestiona la immersió lingüística a Catalunya

L´informe denuncia casos d´exclusió social, intimidació i bullying, i demana la igualtat entre el català i el castellà

El Comitè de Peticions del Parlament Europeu ha avalat l‟informe contrari al model d‟immersió lingüística a Catalunya. El document sorgeix de la missió realitzada per diversos diputats el mes de desembre passat a Catalunya. Els membres de l'eurocambra expressen “preocupació” per “serioses disfuncions” al model, i demanen un tracte equivalent entre el català i el castellà.

Els membres de la missió van denunciar dificultats a l'hora de treballar sobre el terreny per les pressions polítiques exercides sobre treballadors i directors dels centres. En les conclusions van denunciar casos d'exclusió social, intimidació i bullying a nens i pares. El Parlament Europeu ha aprovat ara aquest document, que no és vinculant perquè la UE no té competències als sistemes educatius dels seus membres.

Primer pla de Dolors Montserrat somrient lleugerament, mirant de banda i alçant el seu dit índex

L'informe ha prosperat amb 19 vots a favor i 6 en contra, amb l'oposició dels grups progressistes que el qualifiquen de “partidista”. En canvi, ha rebut el vistiplau dels representants del Partit Popular Europeu i els Reformistes, entre els quals hi ha el PP, Ciutadans i Vox. Entre els que hi han votat en contra hi ha el PSOE.

Igualtat de tracte entre castellà i català

Entre els punts destacats de l‟informe destaca l‟apel·lació a les autoritats nacionals perquè garanteixin un tracte equitatiu entre les dues llengües oficials a Catalunya. Així mateix, condemna les dificultats de les famílies que es traslladen a viure a Catalunya perquè els fills puguin estudiar en castellà. Finalment, recomanen una anàlisi independent per continuar monitoritzant el model d'immersió lingüística.

Els detractors de la immersió lingüística reben esperançats aquesta notícia i afirmen que marca un abans i un després al model educatiu català. És la primera vegada que una autoritat internacional planteja dubtes respecte a la immersió lingüística. "La immersió no acabarà amb aquest informe, però avui hem foradat el seu vaixell i esperem que s'enfonsi", ha dit contundent Ana Losada, de l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB).

Des del PP, Rosa Estaràs ha defensat "garantir que tots els nens de Catalunya i els que vénen de fora puguin tenir aquest equilibri i sentit comú a l'aprenentatge de llengües". Maite Pagazaurtundúa, de Ciutadans, ha mostrat una “enorme satisfacció” per trencar “l'enorme tabú” de la immersió lingüística a Catalunya. Per part de Vox, Jorge Buxadé ha parlat de “dia històric” contra “l'apartheid lingüístic” a Catalunya.

L'independentisme se sent assetjat

Dirigents d'ERC i JxCat han reaccionat indignats a l'informe, que consideren un “assetjament” a la immersió lingüística. Així ho ha afirmat l'eurodiputat Toni Comín, que assenyala els partits de la dreta i la ultradreta com a responsables de l'assetjament. A més, ha recordat que l'informe "no té cap recorregut" i que no s'acabarà amb el model lingüístic català.

En la mateixa línia, Diana Riba, d'ERC, ha qualificat de pantomima el document i ha reiterat que la UE no té competències en matèria lingüística i educativa. ERC ha optat en aquest cas pel boicot a l'informe i no ha presentat esmenes. Els republicans demanen al Govern espanyol que no es desviï del camí traçat i continuï treballant per l'oficialitat del català a la UE.

➡️ Política

Més notícies: