El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareix per presentar els Pressupostos Catalans 2024 al Palau de la Generalitat, el 28 de febrer del 2024, a Barcelona
POLÍTICA

Pere Aragonès vol recaptar tots els impostos i pagar a l'Estat per l'exèrcit

ERC utilitza la Generalitat per fer campanya electoral i presentar la seva proposta de finançament per a Catalunya, una mena de concert econòmic 'solidari'


La llei diu que des que es convoquen les eleccions els governs no poden fer publicitat institucional ni inaugurar obres. En canvi, Pere Aragonès sí que pot fer servir el Govern de la Generalitat de Catalunya per presentar la proposta econòmica del seu partit per a les eleccions del 12 de maig. Ho poden disfressar com vulguin: el que ha anunciat aquest dimarts l'executiu català és pura campanya electoral. Això sí, amb una lletra petita força curiosa.

Anem per parts. La consellera Natàlia Garriga lliurava solemnement al president Pere Aragonès la proposta que ha elaborat el departament dEconomia en matèria de finançament autonòmic. La idea que proposen i que assumeix el Govern –ergo ERC– és que Catalunya recapti tots els impostos i pagui a l'Estat per determinats serveis. També preveu pagar aquelles comunitats amb menys recursos, en una demostració de pretesa solidaritat, com quan es van atorgar 1,6 milions per a Palestina fa unes setmanes.

Sembla que aquest concert econòmic “solidari” és la proposta estrella de Pere Aragonès en aquesta precampanya. Els republicans asseguren que si es recapten el 100% dels impostos que es paguen a Catalunya passarien de recaptar 25.600 milions a comptar amb 52.000 milions d'euros. No queda gaire clar la quantia que pagarien en factures a l'Estat, perquè el text també preveu pagar per serveis.

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, es reuneix amb els presidents de grups parlamentaris, la Mesa i els portaveus de la Comissió d'Economia després del lliurament del Projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat 2024

Un d'aquests, que ha estat destacat a la proposta, és el servei de Defensa. És a dir, la Generalitat vol un nou model i a la vegada poder pagar per l'Exèrcit en cas que calgui que es defensi Catalunya. També preveu pagar per als serveis de l'administració de justícia, encara que a ulls del processisme aquesta sigui de tot menys democràtica. A més, el Govern d'ERC també defensa transferir a l'Estat un fons de "reequilibri territorial", destinat a les comunitats autònomes amb "menor capacitat econòmica i per contribuir a l'equitat".

De moment, la Generalitat no quantifica quants milions pagaria pels serveis que presta l'Estat, de manera que la dada de 52.000 milions no ens diu gaire. La xifra de la factura sorgiria d'un acord entre la Generalitat i el Gobierno.

La portaveu del Govern, la periodista Patrícia Plaja, assegura que és el "model just que necessita Catalunya", mentre que la titular d'Economia, Natàlia Mas, ha defensat que es tracta "d'una proposta per avançar cap a millores sensibles. Volem que el benestar millori, com la societat mereix”.

Muntatge de Natalia Mas i Pere Aragonès amb el Parlament de fons
Un concert econòmic però pagant a l'Estat

La proposta de finançament singular que ha presentat el Govern, és un concert econòmic que paga per contrapartides, cosa que el diferencia del model basc. El que Esquerra vol és recaptar l'IVA, l'IRPF, societats o altres impostos especials i acordar amb el Gobierno una contrapartida econòmica. És com si amb aquesta variable, ERC vulgui convèncer l'Estat que la Generalitat sí que pensa en tots els espanyols i el Procés ja s'ha acabat. Només així s'entén que algú que es fa dir independentista presenti una proposta on vol pagar l'Exèrcit espanyol pels seus serveis.

Un altre dels aspectes curiosos del que es presenta avui és que té la validació de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, que assegura que la proposta és constitucional. Aquest institut, pagat per tothom, té com a president Joan Ridao, d'ERC, que cobra un sou de 117.452 euros anuals. Imagineu-vos que Ridao no validés la proposta del seu partit i de qui li paga un sou millor que el del president del Gobierno Pedro Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: