Muntatge amb foto de personatge
POLÍTICA

Triomf de l'esport femení: la nedadora trans Lia Thomas, es queda sense JJOO

Un tribunal esportiu ha desestimat el recurs contra el veto a participar en competicions internacionals d'elit

La irrupció de la ideologia trans ha trencat el moviment feminista en dos. Hi ha un sector molt sorollós que considera la batalla trans no sols com a part de la lluita feminista sinó el motor de la guerra contra el patriarcat. Però hi ha un altre sector que considera que en relativitzar el gènere se sostreu a les feministes la seva principal arma de combat, ja que el patriarcat es basa en el domini del gènere masculí sobre el femení.

El camp on millor es visualitza aquesta disputa és el de l'esport, on homes trans competeixen a la categoria femenina per servir-se de la seva superioritat física.

La polèmica va esclatar el 2021 al voltant del cas Lia Thomas, una nedadora transgènere de 22 anys que va causar un gran enrenou en polvoritzar tots els rècords en la categoria de dones. Un tribunal ha desestimat ara la querella de Lia Thomas contra la decisió de no deixar-la participar a competicions internacionals d'elit. Això significa que es queda sense Jocs Olímpics, cosa que suposa una victòria per a la lluita feminista.

Només cal observar aquesta dada: Lia Thomas ostentava el lloc 462 al rànquing de natació masculina, i el número 1 al rànquing femení.

La decisió de la federació

La Universitat de Pennsilvània va informar el 2021 que Lia Thomas, nedadora trans, havia batut tots els rècords en diversos estils i acaparava tots els podis. La reacció no es va fer esperar, tant als Estats Units com a la resta del món. La medallista olímpica Nancy Hoghsead-Makar va apuntar directament al problema en dir que “no és just que les dones competeixin amb una nedadora trans” de la mateixa manera que “no va ser just competir contra alemanys dopats”.

Finalment, la Federació Internacional de Natació va prohibir la participació d'atletes transsexuals a competicions femenines d'elit.

La federació només va posar com a excepció aquelles nedadores trans que haguessin completat la transició abans dels dotze anys. A més, contemplava la creació d'una categoria especial per a atletes amb una identitat de gènere diferent de la del seu sexe assignat en néixer.

La decisió va ser presa per votació al si d'una comissió integrada per metges, juristes i esportistes. "La postura de la federació està basada en la ciència i és integral i incloent", va defensar la comissió, que a més va posar l'accent a "la justícia competitiva".

Varapal per a Lia Thomas

Però Lia Thomas no es va rendir i va presentar una querella contra la federació al tribunal d'arbitratge esportiu. La nedadora va demanar que les noves regles fossin considerades il·legals per contravenir la carta olímpica i de la pròpia federació.

La seva intenció era obtenir una victòria judicial per participar als Jocs Olímpics de París que arrenquen el proper mes de juliol.

Però el tribunal ha estat clar en donar la raó a la federació, que ho considera "un gran pas endavant en els nostres esforços per protegir lʻesport femení". Des d'aquest punt de vista, han reivindicat el foment de la justícia, el respecte i la igualtat d'oportunitats per als atletes de tots els gèneres.

La decisió sent a més un precedent important, perquè per primera vegada un tribunal reconeix que els atletes trans conserven importants avantatges físics en resistència, potència, velocitat, força i capacitat pulmonar. I que ho fan en travessar la pubertat masculina, fins i tot havent-se sotmès a tractaments hormonals.

➡️ Política

Més notícies: