Plànol mitjà d'Alberto Núñez Feijóo en un míting, aplaudint i amb desenes de persones al darrere
POLÍTICA

Triomf del PP, però Pedro Sánchez resisteix

Els populars guanyen les europees a Espanya, però el PSOE surt amb vida al que el PP considerava un plebiscit Sánchez

El PP ha guanyat les eleccions al Parlament Europeu. Els populars sumen 9 eurodiputats més que els que tenien ara. I també augmenten en vots: aproximadament un milió i mig en total. Sens dubte, aquest diumenge és un triomf per a Gènova. Però un triomf amb un punt amarg.

El Partit Popular va plantejar aquestes eleccions com un plebiscit a Pedro Sánchez. Tot i això, amb un PSOE governant gràcies als pactes amb els partits processistes, amb la concessió de l'amnistia i amb el 'cas Koldo' i el 'cas Begoña Gómez' damunt la taula, els socialistes resisteixen. Només perdrien un eurodiputat. Això sí, perdrien més de 2 milions de vots respecte de fa cinc anys i es queden a un 4% dels vots respecte al PP.

Certament, el PSOE resisteix a costa de la resta de forces d'esquerres i de nacionalistes. En aquest sentit, li ha funcionat (una altra vegada) l'estratègia d'erigir-se com el “mur contra la dreta i la ultradreta”. I això permet defensar la seva postura respecte a un PP que va afrontar aquests comicis com un examen al president del Gobierno.

Pla mig curt de Pedro Sánchez assegut al seu escó al Congrés dels Diputats i mirant cap amunt

La tàctica populista dels socialistes funciona. I ho fa fins al punt que Espanya és pràcticament l'únic país europeu que resisteix, fins a cert punt, al gir a la dreta que s'està vivint a tot el continent. Amb aquests resultats, tot i perdre, el PSOE podrà continuar traient pit en un context molt agitat per al partit del president del Gobierno.

El que sí que pot celebrar el PP és que augmentarà el seu pes dins del Partit Popular Europeu. Això permetrà guanyar influència en la política continental. Tot i això, en clau interna, el triomf té els seus punts amargs.

D'una banda, no aconsegueixen posar mà a un Vox que ni l'aparició d'Alvise Pérez l'ha perjudicat gaire. El partit de Santiago Abascal puja de 4 a 6 euroescons. I, a nivell de vots, puja respecte a les eleccions europees del 2019. Vox, que fa diversos comicis que auguren la seva mort, demostra que té una massa fidel de votants a la qual el PP li costa esgarrapar vots.

Tot i que a Espanya els partits identitaris no han viscut uns espectaculars resultats com a França, Alemanya, Àustria, Itàlia o els Països Baixos, igualment les dretes són cada cop més fortes. Comptant el PP, Vox i Alvise Pérez, sumen 31 dels 61 diputats que hi havia avui en joc, és a dir, més de la meitat. I Sánchez, malgrat hagi sortit viu d'aquest 9-J, ho hauria de tenir en compte.

➡️ Política

Més notícies: