Muntatge amb un primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont amb cara de preocupació
POLÍTICA

ERC i Junts s'enfonsen a Catalunya mentre el PSC arrasa

Catalunya li dona ales al PSOE de Pedro Sánchez, el processisme segueix en caiguda lliure i el PP creix molt

A l'escalfor de l'abstenció i del desengany, aquestes eleccions europees han confirmat la tendència de les passades eleccions autonòmiques a Catalunya. Amb un 30,6% del vot, el PSC fa seva Catalunya i aconsegueix la primera posició. De pas, torna a ser una veritable font de vots i escons per al PSOE a nivell nacional.

Però més destacat encara és el resultat del processisme, que signa un mal resultat. Junts aconsegueix un únic escó per a Toni Comín i la coalició d'ERC, Ara Repúbliques, es queda com estava amb 3 diputats.  Encara que el més revelador és l'anàlisi del percentatge de vot de cada formació.

En comparació amb les últimes europees, Junts s'ha deixat a Catalunya un 10,6% de vot i ERC - Ara Repúbliques - un 6,4%. Respecte al resultat de la resta de formacions, es confirma també la tendència del 12M.

El PP es dispara i obté la quarta posició amb el 13,8% dels vots i Vox es manté amb un destacat creixement del 4,2%. Per part seva, Podemos entra amb una certa força (4,6%), li treu un 0,3% d'avantatge als Comuns (4,3%) i li guanya la partida a Yolanda Díaz a Catalunya. L'altra sorpresa de la nit, Alvise Pérez, signatura un 2,8% de vots a Catalunya.

Influència immediata al Parlament

La influència d'aquests resultats a Catalunya serà clara perquè coincideix el fet que demà s'obre la legislatura al Parlament i s'escull la nova Mesa. Així mateix, el pròxim 25 de juny serà el primer debat d'investidura d'un candidat. Ara, amb els resultats de les catalanes i de les europees a sobre de la taula, Salvador Illa podrà destil·lar més seguretat que mai.

D'altra banda, només la insistència i els malabarismes parlamentaris poden portar el processisme a intentar mantenir el poder a la Generalitat. Encara que no tinguin cap efecte aritmètic al Parlament, els resultats d'aquestes europees tornen a restar legitimitat a Junts i a ERC per prendre-li la presidència a Illa. I més encara per ressuscitar un 'Junts pel Sí', cosa que destacats processistes com Artur Mas o Lluís Llach ja han demanat.

Queda clar, doncs, que l'abstenció és el principal corrent polític dins del votant nacionalista català. I també la que més perjudica el processisme.

➡️ Política

Més notícies: