Imatge de Jordi Cañas, portaveu polític de Ciutadans, entrevistat als micròfons d'ACN
POLÍTICA

Nou fracàs de Ciutadans, que apunta a la seva desaparició

Aquestes eleccions signen l'ocàs d'un discurs que ja no interpel·la ni al votant ni a la realitat política del país

Ciutadans no ha obtingut representació al Parlament Europeu. Amb un anecdòtic 0,7% dels vots, Ciutadans passa de set europarlamentaris a zero i es queda per darrere del PACMA. Es replica així la tendència electoral de les catalanes i tot apunta a la desaparició del partit.

Al tancament de la campanya, el cap de llista de la formació taronja, Jordi Cañas, va anunciar que "si obtenim representació serà l'inici d'un nou Ciutadans, el partit de la reconstrucció i de la renovació, serà el renaixement de Ciutadans". En cas que compleixin aquest condicional, avui s'ha acabat la història de Ciutadans.

Ciutadans ja no interpel·la

El partit tenia força fe a les eleccions europees. De fet, gran part de la seva estratègia electoral ha consistit a reivindicar la feina feta des d'Europa. Un treball que, en essència, ha consistit a torpedinar tot el possible al processisme. “Esperem que la societat posi el valor el treball de Ciutadans en aquests 10 anys del Parlament Europeu”, declarava avui Jordi Cañas després d'anar al col·legi electoral.

Però les lluites internes i el desmembrament de la delegació europea del partit eren la crònica d'un ocàs. Amb la dimissió d'Adrián Vázquez - que ara ha aconseguit representació amb el PP -, Jordi Cañas es va convertir en el cap del partit per a aquestes europees, amb Javier Nart com a número dos.

Abans, Cañas ja venia de ser el director de campanya de Carrizosa a les autonòmiques de Catalunya. Sobre això, hi ha un paral·lelisme que ha passat inadvertit i que és molt destacat. I és que Ciutadans s'ha enfonsat de manera sincronitzada amb el processisme. A la seva manera, aquest darrer clau al taüt taronja revela que Catalunya ha entrat en un canvi de cicle.

En clau europea, el discurs de Ciutadans també s'ha mostrat impotent. En un context d'auge de l'identitarisme polític i del vot antisistema (Alvise Pérez), el partit taronja no ha tingut temps ni recorregut per reciclar-se. El mateix Jordi Cañas ja ho veia venir, que avui també declarava que “desgraciadament, sembla que es torna a reproduir l'escenari habitual de vot entre la lluita interna de la lògica nacional i el vot protesta”.

➡️ Política

Més notícies: