Una dona amb cabell arrissat i ulleres, gesticulant amb la mà al front, amb dues imatges en blanc i negre de la cara al fons.
POLÍTICA

Pilar Vallugera, la diputada d'ERC que encapçala els contraris a investir Illa

Els afins a Marta Rovira defensen l'acord mentre el sector d'Oriol Junqueras guardia silenci

No hi ha cap dubte que ERC s'enfronta aquests dies a una decisió crucial per al seu futur. El sector de Marta Rovira defensa el preacord amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa que serà sotmès a la militància els propers dies.

Els dirigents afins a la secretària general han sortit en tromba per defensar l'acord. Argumenten que és el moment d'empassar-se les contradiccions i aprofitar la posició de força per assolir un acord històric per a Catalunya. Adverteixen que això és millor que arriscar-se a anar a noves eleccions en què podrien quedar encara més debilitats per arrencar un acord al guanyador.

El sector d'Oriol Junqueras té un silenci sepulcral, cosa que tindria a veure amb la guerra oberta amb el sector de Marta Rovira. Tot i haver secundat l'estratègia del pacte amb els socialistes, volen que sigui la secretària general qui es mengi el marró de presentar l'acord mentre ells esperen amagat el seu moment. Així esperen arribar al congrés del novembre en una posició d'avantatge per rebre l'aval de la militància.

Muntatge amb les cares de Marta Rovira i Salvador Illa, tots dos somrient i amb un fons desenfocat del Parlament de Catalunya

Entre tots dos sectors s'obre una tercera via, la dels contraris a la investidura de Salvador Illa. Tot i que la direcció sembla tenir controlat el procés participatiu per avalar l'acord amb el PSC, alguns dirigents nacionals i locals pressionen per tombar l'acord i forçar noves eleccions.

Pilar Vallugera es manifesta contra la investidura d'Illa

La diputada d'ERC al Congrés dels Diputats, Pilar Vallugera, s'ha manifestat sobre l'acord d'investidura amb un “no”. La seva publicació a X ha provocat moltes suspicàcies, i ella mateixa ha aclarit que és un no a la investidura de Salvador Illa.

El posicionament de la diputada és important perquè evidencia una fractura també al si del grup parlamentari d'ERC al Congrés. El grup està encapçalat per Gabriel Rufián, que no s'hi ha pronunciat però s'inclou al sector afí a Oriol Junqueras. A més, Rufián ha estat punta de llança de l'estratègia d'acostament al PSOE aquests darrers anys.

També al Senat, el número u d'ERC, Joan Queralt, s'ha manifestat a favor de l'aval de la militància a l'acord . Ho ha fet en una carta on demana votar “amb el cap” sense deixar-se emportar per “les emocions i els eslògans”.

Més contraris a l'acord amb el PSC

Pilar Vallugera no és l?única dins d'ERC que s'ha manifestat en contra de l'acord. El Col·lectiu Primer d'Octubre, que aglutina els crítics amb la direcció, fa dies que pressiona per boicotejar el pacte amb el PSC. Aquestes darreres hores un líder local d'ERC com Joan Plana, alcalde de Roses, també s'hi ha manifestat en contra.

"Plantejar que el menys dolent per a Catalunya és que Illa estigui condicionat per ERC i no per altres és un posicionament legítim, però no ho comparteixo", ha expressat.

Planas incideix que "el PSC d'avui està massa allunyat del projecte republicà", i recorda les manifestacions amb Societat Civil Catalana. Situa el “sobiranisme transformador” com “l'alternativa al projecte que encarna el PSC”, i apel·la la militància a votar la proposta concreta de l'acord. "Veurem quina decisió col·lectiva acaba prenent la militància", conclou l'edil republicà.

➡️ Política

Més notícies: