Pla mitjà de Laure Vega de la CUP parlant amb un micro a la mà

POLÍTICA

Qui és Laure Vega, la veu més contundent de la CUP que hauria pogut ser-ne candidata

Vega, vinculada als anticapitalistes des del 2010, ha pres protagonisme en la formació el darrer any

Passa a totes les formacions polítiques i la CUP no és en aquest cas una excepció. Les convocatòries d'eleccions permeten als partits renovar les seves cares més destacades i donar entrada a nous rostres. Els anticapitalistes, de fet, limitaven fins fa pocs anys la seva permanència al Parlament a un únic mandat, una limitació que el 2019 es va ampliar a dues legislatures, com ja s'autoimposen als ajuntaments.

Tot i que poden prolongar, per tant, la seva etapa a la cambra catalana, la CUP va donant entrada al seu grup parlamentari a nous noms. L'exemple més recent d'aquest fet és el de Laure Vega, que va prendre possessió del seu escó el mes de gener passat. La dimissió de Dolors Sabater, que va ser cap de llista de la CUP a les eleccions del 2021, va propiciar que el partit de l'esquerra anticapitalista optés per Vega per reemplaçar-la.

Encara que la seva etapa com a parlamentària hagi estat molt breu —la cambra va quedar dissolta al març, amb la convocatòria anticipada d'eleccions—, el cert és que Vega ha pres protagonisme intern al partit en els últims temps. De fet, la seva condició de diputada no ha estat causa sinó conseqüència del reforç, per part del partit, que viu la seva figura des de fa uns quants mesos.

Laure Vega, implicada a la CUP des del 2010

Segons va informar al seu moment la CUP, Laure Vega, natural de Sant Boi de Llobregat, està implicada en l'organització des del 2010, quan tenia 19 anys. Vega compta amb una “àmplia trajectòria dins del teixit social de Sant Boi, especialment dins de l'entorn cultural i feminista”. Ja de molt jove es va implicar en la política municipal, encara que mai no ha aconseguit ser escollida regidora al seu municipi.

Primer pla de la candidata de la CUP Laure Vega

El 2011 i el 2015 va formar part de la candidatura local 'cupaire', encara que en llocs amb poques opcions —7 i 12, respectivament. Va ser el 2019 quan la formació la va triar com a cap de llista, després d'haver obtingut el 2011 més del 8% dels vots i dos regidors. Tot i això, Vega va fracassar a la seva empresa i la CUP no va arribar al 4% dels sufragis, quedant fora de l'ajuntament.

El 2023 va concórrer com a número 2 de la llista i el resultat 'cupaire' va ser encara més decebedor, amb un escàs 2,34% del vot.

Laure Vega, la rival de Laia Estrada per encapçalar la llista de la CUP

Tot i que la seva trajectòria en la política municipal no ha estat reeixida, Vega ha anat adquirint pes relatiu a la CUP. El 2023 va ser la número 2 d'Albert Botran a les eleccions generals, encara que els anticapitalistes van perdre la seva representació al parlament espanyol. Ja a principis del 2024, tal com expliquem, va ser escollida per ocupar un dels nou escons de la CUP al Parlament: és el seu primer càrrec públic.

En els anys anteriors, Laure Vega va participar al Consell Assessor de la Generalitat per implementar la Renda Bàsica Universal. Tot plegat, juntament amb la seva ascendència interna a la CUP i en el corrent del qual forma part, l'anticapitalista Endavant, va fer que Vega fos un dels noms proposats per liderar la candidatura cupaire d'aquest diumenge. I és que, per primera vegada, aquest 2024 han transcendit divergències internes a la CUP per la seva candidatura al Parlament.

Laure Vega a la sala de premsa del parlament

La formació es va debatre entre ella mateixa i Laia Estrada, fins al punt que el dia marcat per tancar una decisió mai no es va arribar a un acord. Era el 23 de març, i tot i reunir-se durant hores, la cúpula cupaire no va aconseguir consensuar una candidatura. Els defensors de Vega com a número 1 creien que el seu rostre aportava “aire fresc” al partit i objectaven a Laia Estrada que es presentés per Barcelona malgrat ser de Tarragona.

Finalment, la militància va votar i va optar per Estrada, que a la seva candidatura porta Vega com a número 2. La proposta amb Vega com a cap de llista, en canvi, no comptava amb Laia Estrada. D'aquesta manera, doncs, la '2' de la CUP va perdre l'oportunitat d'encapçalar la candidatura del seu partit a la contesa d'aquest diumenge.

Un any de protagonisme amb intervencions contundents… i contra Mercadona

Des del número 2 cupaire, Vega sembla destinada a ser diputada i a continuar tenint la visibilitat dels últims mesos. I és que algunes de les seves intervencions no han deixat ningú indiferent per la contundència habitual en el seu discurs. Ja l'estiu passat, en la campanya de les eleccions generals, unes paraules en un míting a Sant Boi van causar enrenou.

A l'acte, Vega va fer un al·legat sobre els motius pels quals calia votar els cupaires. En aquest discurs va esmentar, entre molts altres aspectes, Mercadona: “No és normal que el senyor de Mercadona s'estigui embutxacant el nostre sou del mes en minuts, no és normal”.

I és que Juan Roig, propietari de la cadena de supermercats, ha estat protagonista dues vegades de la contundència de Vega. Al Parlament, fa algunes setmanes, la '2' de la CUP va tornar a assenyalar la seva empresa. "[La inflació]és un robatori silenciós provocat per grans empresaris com Juan Roig de Mercadona, que paga misèria a l'agricultura i ens pugen els preus; en aquests 10 minuts Juan Roig ha guanyat el salari mitjà de Catalunya".

Acabada d'arribar a la primera línia de la política, Laure Vega sembla destinada a ser una de les cares de la nova etapa de la CUP. Amb un discurs molt contundent i marcadament anticapitalista, Vega està cridada a ser al centre de més d'una picabaralla parlamentària en la propera legislatura.

➡️ Política

Més notícies: