Muntatge de Joan Ignasi Elena i un Mosso d'Esquadra

POLÍTICA

Denuncien que el Govern posa en risc la seguretat de Mossos per raons econòmiques

Explicant un cas real, el sindicat majoritari de Mossos denuncia que els interessos pressupostaris del Govern s'imposen als criteris de seguretat

El sindicat de Mossos, SAP-FEPOL, ha emès un comunicat que va en la mateixa línia del que ja van publicar el mes passat. Denuncien la mala praxi per part del Govern al sistema de guàrdies no presencials (GNP). Segons han explicat, el criteri econòmic s'ha imposat sobre la seguretat d'efectius policials.

Un cas real

El comunicat del sindicat majoritari de Mossos comença per narrar una història escabrosa. Explica que el 8 de febrer passat un vehicle va deixar un home a l'Hospital Josep Trueta de Girona amb evidents signes d'haver estat torturat. Entre altres coses, presentava dues ferides de bala a les cames.

Com és natural, això va activar els serveis de recerca criminal dels Mossos. “Però sorpresa”, diu el comunicat, “només hi havia un efectiu (per ordre superior)”. La raó és que “no es poden activar tants efectius policials cobrant hores extraordinàries”, explica el sindicat.

Amb aquest vistós cas, les forces de seguretat a Catalunya protesten per la manca de recursos. Avisen de la sobrecàrrega de feina que pateixen i dels riscos per a la seguretat dels agents. En particular, protesten pel sistema de guàrdies no presencials (GNP), del qual ja es van queixar el mes de gener passat.

Demanen prioritzar la seguretat

Tal com ja van advertir els sindicats de Mossos, aquest sistema de guàrdies no està ben organitzat i dona lloc a situacions dantesques com la de l'hospital de Girona. Denuncien que l'interès del Govern és pressupostari i que preval "sobre l'activació dels recursos necessaris".

D'altra banda, assenyalen que en situacions de gravetat com la que descriuen “l'activació d'efectius policials no es pot quedar supeditada al cost en hores extraordinàries”. Màxim si la funció del sistema GNP és precisament dotar dels efectius necessaris quan sigui oportú.

Per tot això, "reclamem de nou que s'estableixin els criteris d'activació d'efectius policials, prioritzant-ne la seguretat". Amb aquest, s'hi afegeix un nou problema de gestió dels cossos policials als quals ja tenia Interior.