Treballadors de TV3 denuncien 'xantatge' del Govern al documental 'Vides Trans'
La Conselleria de Salut es nega a donar dades sobre la transsexualitat perquè “es poden interpretar erròniament”
Segueix la polèmica al voltant del documental sobre la transsexualitat que es va poder veure diumenge passat a TV3. El programa 30 minuts va emetre 'Vides Trans', que va ser denunciat per dues persones que van participar en el procés d'enregistrament. El psicòleg Jose Errasti i l'antropòloga Sílvia Carrasco van assenyalar que la televisió pública va censurar la seva veu en aquesta peça audiovisual.
I és que Errasti i Carrasco representen dues de les veus més autoritzades que s'han mostrat en contra alguns aspectes del transgenerisme. Un d'aquests aspectes, per exemple, és la crítica a la rapidesa en què molts joves poden accedir a l'hormonació.
Fa uns dies, Jose Errasti i Sílvia Carrasco van criticar la censura que van patir per part de TV3. I ara, treballadors de la televisió pública catalana han emès un comunicat que no fa més que confirmar les queixes del psicòleg i l'antropòloga. I és que el Consell Professional d'Informatius de TV3 ha denunciat el “xantatge” del Govern als creadors de 'Vides Trans' per no donar veu a Errasti i Carrasco.
La Conselleria de Salut, per mitjà del Servei de Trànsit de la Generalitat , “va condicionar la seva participació al reportatge si es donava veu a Errasti ia Carrasco”. Per si no n'hi hagués prou, el Consell Professional d'Informatius de TV3 també assenyala que aquest departament “accedia a participar” al documental “si podien elaborar el guió”. El Servei de Trànsit de la Generalitat fins i tot va arribar a “reclamar no sortir al reportatge si hi apareixia” Jose Errasti, coautor del llibre 'Ningú neix en un cos equivocat'.
El Govern 'ha vulnerat el rigor periodístic'
Finalment, entre les pressions del Govern i la convocatòria d'eleccions generals, la direcció del 30 minuts va optar per canviar l'enfocament del documental. Es traurien les veus acadèmiques i polítiques, per donar cabuda només a testimonis anònims. Per això, l'equip encarregat d'elaborar-lo “decideix no signar el reportatge perquè no l'ha pogut fer com volia”.
Davant d'aquesta situació, el Consell Professional d'Informatius de TV3 denuncia que "no podem acceptar cap mena de xantatge, sigui d'un testimoni, d'un col·lectiu o de la mateixa Administració". Assenyalen que, si no s'hagués pogut comptar amb el testimoni del Govern, “s'hauria d'explicar al reportatge, deixant clar que havien rebutjat participar”. I, així, aclarir que no es tractava “d'una mala praxi professional”.
A més, creuen que el Govern ha “vulnerat el rigor periodístic” dels professionals del 30 minuts. I que no es poden “acceptar encàrrecs de directrius unidireccionals que ens situïn a favor o en contra d'alguna de les parts. La nostra responsabilitat és ser periodistes compromesos, no activistes”, denuncien.
El Govern es nega a facilitar dades
La polèmica no s'acaba aquí. I és que, a banda de “xantatge”, el Consell Professional d'Informatius de TV3 també denuncia una manca de transparència del Govern sobre dades respecte a la transsexualitat.
"El Servei de Trànsit de la Generalitat, que depèn del Departament de Salut, no va voler facilitar dades objectives que demanava l'equip de 30 minuts", assenyalen. I és que, segons va argumentar el Govern, aquestes dades “es podien interpretar erròniament”.
Més notícies: