Muntatge de Laura Borràs i Pere Aragonès amb una aula d´escola de fons
POLÍTICA

El processisme aconsegueix que l'escola catalana ja no sigui un consens

ERC i Junts aproven sols el 'Pacte Nacional davant els atacs sistemàtics de l'Estat espanyol'

L'escola catalana sembla ser l'únic punt de trobada entre els independentistes. Després de diverses setmanes tirant-se els trastos pel cap, ERC i Junts han arribat a un acord per blindar el català a l'ensenyament. Un compromís que, tot i això, no ha trobat el consens amb la resta de formacions.

Els partits processistes han impulsat el "Pacte Nacional en defensa de l'escola catalana davant dels atacs sistemàtics de l'Estat espanyol". La proposta ha tingut el vot afirmatiu d'ERC i Junts. Tot i que la resta de formacions hi han votat en contra, l'abstenció de la CUP permet que la iniciativa tiri endavant.

Amb la seva aprovació, el Parlament insta el Govern a impulsar un pacte de país perquè el català sigui vehicular a les escoles. És la reacció davant de l'ascens de PP i Vox. Aquests partits han promès acabar amb la marginació del castellà als col·legis de la Comunitat Valenciana i les Illes Balears.

Adéu al consens

Tot i que ERC i Junts aquesta vegada han anat de la mà, el tercer partit independentista, la CUP, s'ha abstingut en considerar-ho “insuficient”. PSC i Comuns hi han votat en contra. Els socialistes demanen més mesures concretes, mentre que els morats creuen que la iniciativa “barreja temes”.

Muntatge fotogràfic amb Laura Borràs somrient de fons i Oriol Junqueras preocupat en primer pla

Algunes propostes han trobat un ampli consens, com ara la lluita contra el fracàs escolar o contra el bullying. També s'ha acordat un canvi de rumb a la Conselleria d'Educació per aprofundir en el diàleg amb la comunitat educativa.

En canvi, la qüestió mollar, la de la llengua, continua generant divisió. És així com els partits processistes han dinamitat el consens que històricament va generar aquesta qüestió a l'hemicicle.

Boicot a València i Balears

On sí que s'han posat d'acord ERC i Junts amb la CUP és a votar en contra de les propostes de PP, Vox i Ciutadans.

De fet, els partits independentistes van més enllà i es proposen boicotejar les polítiques lingüistes del govern de dretes a València i les Balears. Ho faran mitjançant “instruments i actuacions coordinades en defensa de la llengua catalana davant del perill que pateix pels atacs reiterats de l'extrema dreta”.

ERC i PSC van pactar els pressupostos catalans per a aquest 2023. Aquests inclouen una partida de 945.000 euros per a Acció Cultural del País Valencià, entitat dedicada a la promoció de la “llengua pròpia” de la regió valenciana. I altres suculentes subvencions per a entitats com Fundació Escola Valenciana o Obra Cultural Balear.

➡️ Política

Més notícies: