Muntatge amb un primer pla de Dolors Feliu cridant amb cara d'enfadada i un pla mitjà de Puigdemont mirant cap a Dolors Feliu amb cara d'incredulitat. De fons, diverses banderes estelades a la manifestació independentista
POLÍTICA

La guerra dins de l'ANC puja de to

La llista cívica obre un enfrontament entre exdirigents de l'entitat independentista


La guerra civil dins de l'ANC ja és un fet, i l'enfrontament entre exdirigents de l'entitat per la llista cívica va a més. Una agrupació d'exsecretaris nacionals de l'ANC han carregat durament contra la reunió d'exdirigents crítics amb la llista cívica. El debat de fons és si l'entitat s'ha de presentar a les properes eleccions catalanes.

La polèmica sorgeix perquè diversos exdirigents i fundadors de l'ANC van convocar una reunió per debatre la proposta de la llista cívica. Consideren que l'Assemblea va néixer amb vocació de lideratge de la societat civil, no pas per competir electoralment amb els partits. Critiquen la direcció encapçalada per Dolors Feliu i proposen recuperar el múscul per tornar a mobilitzar les bases independentistes.

Però diversos exdirigents de l'etapa d'Elisenda Paluzie, partidaris de la llista cívica, han carregat durament contra la reunió. “Potser el 2012 podíem parlar de transversalitat, de col·laboració entre els partits i la població. La veritat és que vam arribar molt lluny, però els partits no van complir els seus compromisos”, han afirmat.

En defensa de la llista cívica

Aquests exdirigents parteixen de la premissa que “els partits han fallat” i que aquests són “els responsables de trair la seva obligació compromesa amb el poble de Catalunya”. Acusen els partits d'utilitzar la independència “per guanyar vots i tenir més cadires”. Però no per preparar un nou embat o crear estructures d'estat.

Creuen que no es pot esperar res dels partits, i “el que hem de fer és crear un marc que porti a presentar una llista a les properes eleccions al Parlament”. L'únic objectiu, afirmen, “és la independència”. Per tot això, recolzen la llista cívica i critiquen els exdirigents que s'hi oposen.

Per part seva, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha defensat la llista cívica i ha posat a sobre de la taula els noms de Clara Ponsatí i Josep Costa. Ha afirmat que la línia vermella seran les polítiques autonomistes. Volen plantejar les eleccions com a plebiscit sobre la independència de Catalunya.

Divisió de l'independentisme

La militància votarà sobre la llista cívica en una consulta de l'1 al 14 de març. Fins aleshores, la direcció de l'ANC ha organitzat una sèrie de xerrades i conferències per explicar la proposta. S'han trobat inesperadament amb un sector important que vol frenar l'impuls de la llista cívica.

Pla mitjà de Dolors Feliu a la manifestació de l'11 de setembre de 2023 subjectant una pancarta blava i alçant el seu braç dret fent el senyal de les 4 barres de la senyera amb els dits

El seu plantejament és de fons, i és que l'Assemblea Nacional Catalana no va néixer com a plataforma política sinó com a cívica. Entenen que el seu paper ha de ser mobilitzar al marge de les disputes polítiques, que concerneixen els partits. Per això proposen un full de ruta que tregui l'ANC de la paralització en què fa temps que està atrapada.

Però a més hi ha també una preocupació pel perjudici que pot suposar una quarta llista independentista a les eleccions. Les enquestes diuen que el sobiranisme quedaria ara mateix lluny de la majoria absoluta, i temen que la llista cívica dividisca encara més el vot. Si alguna cosa queda clara, és que la divisió dins de l'ANC no és res més que el reflex de la fractura del propi independentisme.

➡️ Política

Més notícies: