Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo al cara a cara d'Atresmedia dilluns passat, 10 de juliol de 2023
POLÍTICA

Tornarem a votar

Els resultats deixen molt difícil conformar un nou Govern

El resultat electoral d‟aquestes eleccions generals deixa un Congrés dels Diputats pràcticament ingovernable. El PP ha guanyat la contesa amb certa distància del PSOE, però no n'hi ha prou. Tot feia pensar que Feijóo superaria els 140 diputats, mentre que Sánchez es quedaria per sota dels 115, però sembla que el president del Govern té més vides que un gat.

El bloc de dretes suma 169 diputats i es queda a 7 escons de la majoria absoluta. No té més aliats al Congrés més enllà de Coalició Canària o UPN, de manera que sembla impossible que Alberto Núñez Feijóo sigui investit president. Hi ha una opció: que el PSOE respectés la llista més votada i deixés governar en minoria el PP. Però siguem realistes, és una variable a descartar perquè Pedro Sánchez té arguments per seguir manant al PSOE.

Gràfic semicircular que mostra el resultat de les eleccions generals del 23 de juliol del 2023 per partits i escons obtinguts

I per altra banda Pedro Sánchez ho tindrà molt difícil per aconseguir els vots per a una investidura. La suma del PSOE i Sumar és de només 153 diputats i li tocaria tenir l'ok d'ERC, Bildu, PNB, BNG i Junts. I aquí hi ha la clau: els vots del partit de Laura Borràs i Puigdemont.

Junts per Catalunya ha insistit per activa i per passiva que només donarà els vots al PSOE si a canvi hi ha un referèndum a Catalunya. I ja sabem que es tracta d'un acord impossible, fins i tot inassumible per a Pedro Sánchez. En cas contrari, la intenció de Míriam Nogueras i companyia és el bloqueig. Si Junts hi vota en contra, Pedro Sánchez tindria 176 vots en contra, de manera que no seria investit.

Si Pedro Sánchez i el PSOE acorden una investidura amb Esquerra, Bildu, PNB i BNG, obtindria 172 vots, per 171 de PP, Vox, Coalició Canària i UPN. Tindria, doncs, majoria simple sempre que Junts s'abstingués, cosa que també sembla complicada. Junts ja va votar en contra el 2019, quan semblava molt més justificable donar-li suport que ara.

Gràfic semicircular que mostra el resultat de les eleccions generals del 23J a Catalunya per partits

Míriam Nogueras i els seus podrien optar per abstenir-se i dissimular. Dir que ells no han donat suport al PSOE i que simplement han deixat fer per evitar una repetició electoral. Però siguem sincers, a Junts li interessa el bloqueig i la confrontació. Encara que rebin cants de sirena del PSOE importants. Se'ls prometrà indults, amnisties i bicicletes, però ja fa temps que Junts ha pujat a la muntanya.

Cal tenir en compte a més que Catalunya podria tenir eleccions ben aviat. Junts per Catalunya ha de marcar paquet, diferenciar-se d'Esquerra i negar-se a investir Pedro Sánchez potser és la més evident. De fet, Nogueras, ja ha dit aquesta mateixa nit que farà president el líder del PSOE només si accepten un referèndum.

Confiar la governabilitat d'Espanya a Junts seria una nova temeritat de Pedro Sánchez, però ja sabem que res és impossible si hiha el presdient acutal pel mig. Però el més normal és que Junts insisteixi en la negativa i Espanya activi el compte enrere per a unes noves eleccions. Dependre dels processistes en general i de Junts per Catalunya en particular té aquestes coses.

➡️ Política

Més notícies: