Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

Puigdemont guanya les eleccions a Espanya

Junts té la clau de la governabilitat a Espanya

El futur del Govern espanyol està en mans de Carles Puigdemont. Amb el 99% del vot escrutat es confirma l'escenari de bloqueig, ja que les dretes no sumen i el PSOE té difícil aconseguir l'aritmètica necessària per governar. Pedro Sánchez ho té difícil, sí, però no impossible.

Els seus 122 diputats, sumats als 31 de Sumar i els 20 de la resta de partits de la seva òrbita conformen una majoria de 173 diputats. Necessitaria els de Junts, el partit de Puigdemont, per arribar als 176 que marca la majoria absoluta.

Gràfic semicircular que mostra el resultat de les eleccions generals del 23 de juliol del 2023 per partits i escons obtinguts

Si Sánchez i Puigdemont no arriben a una entesa, només queda un pacte PP-PSOE o anar a repetició d'eleccions. La ironia ha volgut que es donés l'escenari somiat per Junts, que ja ha deixat clares les seves intencions. O el PSOE s'avé a un referèndum d'autodeterminació, o no hi haurà bloqueig polític.

Puigdemont, el gran beneficiat

Si alguna cosa queda clara després del recompte dels vots és que ni Alberto Núñez Feijóo ni Pedro Sánchez han guanyat les eleccions. Els populars no han aconseguit la clara victòria que necessitaven per derrotar el “sanchisme”. Els diputats de Vox no li valen, i irònicament Feijóo només serà president amb el suport de Pedro Sánchez.

Tampoc Pedro Sánchez no pot estar del tot satisfet. Els seus 122 diputats han estat una grata sorpresa per a Ferraz i confirma la remuntada d'un PSOE que tots donaven per mort. Però encara que té marge de maniobra per negociar la seva investidura, sembla inviable que acabi aconseguint el suport de Junts.

En canvi, Carles Puigdemont té a les mans l'escenari de bloqueig polític que tant anhelava. Després d'unes setmanes molt difícils per al líder de Junts, de sobte es troba amb una bombona d'oxigen inesperada.

'No farem president Pedro Sánchez a canvi de res'

En primer lloc, canvien les tornes i ara ja no és ERC la força decisiva a Espanya, sinó Junts. Això dóna una arma de valor propagandístic incalculable en mans de Junts, que podrà fer valer els seus arguments de cara a unes futures eleccions catalanes.

Míriam Nogueras en una roda de premsa a Tarragona

En segon lloc, i més important, Puigdemont ha guanyat les eleccions a Espanya. Que el futur del país estigui en mans de Waterloo mostra l'escenari de fractura on hi ha Espanya. Cosa que només pot anar a favor de Junts i el seu maneig del conflicte territorial.

No és estrany que s'acabin de viure moments d'eufòria a la seu de Junts. La candidata Míriam Nogueras ha afirmat que “hem entès els resultats” i que “s'obre una nova etapa”. Ha cridat a recuperar la unitat del processisme, i ha confirmat que no faran president Pedro Sánchez "a canvi de res".

➡️ Política

Més notícies: