Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

El PSC guanya, fins i tot, al feu de la CUP

El PSC arrasa a Catalunya

'Campanada socialista' a Catalunya. El PSC ha arrasat i ha guanyat clarament les eleccions a Catalunya amb 19 diputats, 7 més dels 12 que tenia actualment. Els socialistes guanyen a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. Tan acaparadora ha estat la victòria socialista que fins i tot s'han imposat a Berga, històric bastió de la CUP. 

El PSC ha obtingut el 27,7% dels vots a Berga, 16,2 punts més que en 2019. I —aquí hi ha la sorpresa— la CUP, que ostenta l'alcaldia, descendeix fins a la quarta posició en un dels seus feus de referència. Ha estat el reflex del que ha ocorregut a Catalunya. 

Catalunya, socialista

De Salellas el 23-M, al PSC el 23-J. La pel·lícula també canvia (i de manera clara) a Girona. La capital gironina, d'alcaldia cupàire després del triomf de Lluc Salellas en les municipals, també té al PSC com primera força. La CUP, força més votada fa tan sols un mes, es queda en la cua i és la cinquena força més votada. 

Així mateix, a Barcelona, el PSC s'ha imposat clarament amb el 33,21% dels vots. En la capital catalana, els socialistes arrasen amb 13 escons, per 5 de Sumar i PP, 4 d'ERC, 3 de Junts i 2 de VOX. 

A Lleida, mateix escenari, han tret 2 escons, per 1 d'ERC i un altre de Junts. I a Tarragona, finalment, el PSC també ha guanyat sumant 2 escons, per un d'ERC, un altre del PP, un altre de Sumar i un últim de Junts. 

El PSC i el paradigma de Berga

La CUP, que a les municipals de fa dos mesos va ser la força més votada a Berga, baixa fins a la quarta posició amb el 8,79% dels vots. Així mateix, cal destacar que la segona posició en la capital del Berguedà és per a Junts, amb el 23,4% dels vots; i Esquerra Republicana, amb el 19,4%, és la tercera força. 

A diferència de fa quatre anys, Berga ha donat la victòria als socialistes. De fet, els socialistes passen de ser la quarta força en 2019, a la primera força en aquest 23-J. En les generals 2019, la força més votada en la capital del Berguedà va ser Esquerra Republicana i el PSC s'havia de conformar amb un (gairebé) residual 11,57% dels vots. La pel·lícula ha canviat radicalment en aquestes generals.  

El PSC es fa fort fins i tot en feus cupàires

A Celrà, al costat de Girona, ocorre el mateix. La CUP té les claus de l'alcaldia, però, en les generals, s'ha imposat el PSC i els socialistes s'han erigit com la força més votada en el municipi gironí. El PSC ha tret el 23,80% dels vots, pel 17,27% de la CUP. 

Finalment, a Olot, on governa Junts, el PSC gairebé doblega resultats respecte a les últimes generals i s'imposa a Junts, que perd pràcticament la mateixa quantitat de vots que guanyen els socialistes.

El que passa a Berga, Celrà i Olot és purament el mirall del que està passant a Catalunya. El PSC guanya clarament les eleccions a Catalunya amb 19 diputats, 7 més dels 12 que tenia actualment. La lectura? Que el PSC ha arrasat a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: