Primer pla d'Oriol Junqueras
POLÍTICA

Torna Oriol Junqueras

El president d'ERC viatja a Madrid per treure rèdit de l'aprovació de l'ús del català al Congrés

Oriol Junqueras viu les seves hores més baixes com a polític. El líder d'ERC, acostumat a ser el més ben valorat, fa un temps que està assenyalat pels mals números electorals del seu partit. Els resultats del 23 de juliol han tornat a posar el focus a Carles Puigdemont, el seu enemic íntim, mentre que la llum de Junqueras sembla que es va apagant. Però l'Oriol ha decidit tornar.

El president d'Esquerra ha viatjat aquest dimarts a Madrid per assistir a la sessió que se celebra al Congrés dels Diputats. Aquest dimarts s'oficialitzarà l'ús del català al Congrés, una de les condicions d'ERC per votar Francina Armengol com a presidenta. Conscient del seu ostracisme, Oriol Junqueras ha decidit capitalitzar aquesta fita.

Mentre que Junts va apostar per l'oficialitat a Europa, Esquerra va demanar poder parlar català al Congrés. L'atzar ha fet que totes dues coses es debatin el mateix dia. I mentre a Europa no hi ha acord –i ja veurem si hi haurà unanimitat en setmanes– a Madrid s'aprovarà l'ús del català, euskera i gallec a les corts.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

L'oportunitat de Junqueras

Cal no oblidar que ERC i Junts lliuren des de fa anys una batalla dins del processisme. La nova faceta de Puigdemont com a home d'Estat ha descol·locat Oriol Junqueras, que no sap gaire com obrar. Aconseguir l'ús del català al Congrés és una víctora pírrica per a ERC, però ha estat utilitzada per al seu president per tornar als focus. "Per primera vegada milions de ciutadans se sentiran representats en la llengua pròpia", deia Junqueras a les portes del Congrés.

I no només això, sinó que Oriol Junqueras començava avui mateix des de Madrid la campanya per capitalitzar l'amnistia. Segons ell, ha estat una condició dels republicans per votar la Mesa del Congrés i és un acord ja pactat i que dóna per fet.

Oriol Junqueras va amb tot per contrarestar la figura de Carles Puigdemont. Una amnistia també el podria afavorir a ell, que continua inhabilitat fins al 2031 per tenir qualsevol càrrec públic. El president d'ERC sembla condemnat a deixar la política activa, tant pel seu passat al Procés, com pels resultats d'ERC. Però sembla que vol morir matant i més si Puigdemont ara vol jugar a fer de Junqueras.