Muntatge amb sa majestat el Rei Felip VI en primer pla, amb Javier Godó i Carlos Godó als costats i una portada de la Vanguardi de fons amb el titular Catalunya diu prou
POLÍTICA

La Vanguardia també refà relacions amb la Casa Real

El dubte és què farà Rac1 després del procés

Per Barcelona circula una llegenda urbana segons la qual, en els moments àlgids del procés, el llavors rei Joan Carles li va dir al comte de Godó en un acte al Palau de Pedralbes: “Javier, si vols fer-me les maletes, digues-m'ho”. 

El Grup Godó, en efecte, s'havia posicionat molt clarament a favor de la independència de Catalunya –tant La Vanguardia com Rac1– i el monarca expressava així el seu malestar. 

Don Juan Carlos no devia oblidar que, el juliol del 2018, havia concedit a Javier Godó la grandesa d'Espanya. L'editor es va mostrar orgullós perquè el rotatiu va publicar la notícia a la portada ia cinc columnes en pàgines interiors. 

La Vanguardia es va arrenglerar després a favor del procés iniciat per Artur Mas en una època en què també era el primer en subvencions i publicitat institucional per part del Govern de la Generalitat. 

En setembre del 2012, després de la primera Diada multitudinària, va publicar una controvertida portada amb el titular “Catalunya diu prou”. 

Les coses, després, van anar canviant. Entre altres raons perquè el procés va acabar en un atzucac. 

El desembre del 2013 va ser cessat el director, José Antich (La Seu d’Urgell, 1955), que més havia acostat el diari a les posicions de CDC. Tot i que va ser nomenat una setmana després de la majoria absoluta d'Aznar l'any 2000. 

Antich va ser després un dels que més va suggerir Artur Mas -al costat del conseller de Presidència, Francesc Homs- per convocar eleccions anticipades el 2012. 

El resultat va ser un fiasco electoral perquè Mas va guanyar, però va perdre dotze diputats de cop: de 62 a 50.

Javier de Godó va optar llavors per nomenar director Màrius Carol (Barcelona, 1953) que ho va ser entre el 2013 i el 2020, quan va ser substituït per l'actual, Jordi Juan (L'Hospitalet, 1963), ben vist per Esquerra. Carol estava ben vist per La Zarzuela perquè havia cobert la informació de la Casa Reial durant molts anys. 

Jordi Juan, per la seva banda, és considerat un home de la casa encara que va tenir experiències professional fora com a director de comunicació de Spanair i al capdavant d'una agència de comunicació. 


El diari s’ha posicionat a favor dels indults i l’amnistia. 

Ara ha aprofitat el lliurament per primer cop dels Premis Vanguardia, a trajectòries professionals, per exhibir bona relació amb el monarca. A l'edició d'avui dediquen cinc planes a l'esdeveniment, a més de la portada. 

Tampoc falta una foto de la família Godó amb la vicepresidenta del Govern en funcions, Yolanda Díaz, i el president del PP, Alberto Nuñez Feijóo. la veritat”.

El dia anterior el rei va rebre també al Palacete Albéniz -el Palau Reial va ser transferit a la Generalitat- a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en una mostra de normalitat institucional. L'últim batle a ser rebut pel monarca va ser Jordi Hereu el 2006.

La incògnita és saber què farà també el Grup Godó amb Rac1. L'emissora ha estat un altaveu del procés, juntament amb Catalunya Ràdio, i la prova és que la majoria de dirigents de Junts (Carles Puigdemont, Laura Borràs, Jordi Turull, Jordi Puigneró) prefereixen donar entrevistes a aquesta emissora privada en comptes de la ràdio de la Generalitat.

➡️ Política

Més notícies: