Carles Puigdemont en primer pla saludant amb cara somrient
POLÍTICA

Torna Carles Puigdemont?

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) decidirà dimecres que ve el futur de l'expresident de la Generalitat

Dimecres que ve al matí, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) es pronunciarà sobre dues demandes relacionades amb Carles Puigdemont. D'una banda, es decidirà si el llavors president de l'europarlament, David Sassoli, va fer bé de no defensar la immunitat del líder de Junts per Catalunya. D'altra banda, també es dictarà sentència sobre la seva immunitat com a europarlamentari.

En línies generals, el que es dictarà és si el president de la Generalitat l'any 2017 pot mantenir o ha de perdre la seva immunitat. És a dir, el que es decideixi aquest dimecres marcarà el futur més immediat del dirigent independentista.

Carles Puigdemont podria tornar a Espanya

Tot i que hi pot haver diversos matisos, en línies generals es tracta d'un pronunciament a vida o mort per a Puigdemont. Un tot o res sobre el seu futur personal i polític. A més, tenint en compte que la resolució es farà pública tot just 2 dies abans de l'inici de la campanya, la resolució també pot marcar les eleccions generals del 23 de juliol.

Pla mitjà del jutge Pablo Llarena, de perfil, parlant des d'un faristol

En el cas que les sentències siguin favorables a Carles Puigdemont, podríem estar davant del possible retorn de l'expresident de la Generalitat a territori espanyol. I és que, tal com publica El Confidencial, si el TGUE li dona la raó, Puigdemont es planteja tornar a Espanya amb la immunitat sota el braç. Això sí, seria una aposta arriscada, ja que res no li garanteix que no sigui detingut i enviat a la presó, malgrat aquesta resolució.

I és que el jutge Llarena continua sostenint que, encara que Puigdemont tingui immunitat, pot ordenar-ne la detenció si trepitja territori espanyol. Per a Llarena, l'expresident seria immune com a europarlamentari. I això no seria incompatible amb ser arrestat i empresonat i deixar-lo sortir per acudir a les sessions del Parlament europeu. En tot cas, en cas que la sentència sigui favorable a l'expresident, el retorn de Puigdemont a Espanya pot ser més a prop que mai.

Si el TGUE no dona la raó a Carles Puigdemont

L'altra opció és que el TGUE no doni la raó a Puigdemont. En aquest escenari, és evident que les opcions de tornada voluntària de l'expresident es dilueixen. Una altra cosa és que no tingui més remei que fer-ho, ja que Llarena pot dictar una nova euroordre de detenció perquè la justícia belga el lliuri a Espanya.

Passi el que passi, ens acostem al final de la partida entre Puigdemont i la justícia espanyola. Ja són més de 5 anys de lluita entre l'expresident de la Generalitat i el jutge Llarena. Aquest dimecres tindrem una sentència que pot marcar el final del camí d'aquesta batalla.

➡️ Política

Més notícies: