Home amb barba davant d'un cartell del Consell de la República Catalana amb fons vermell.
POLÍTICA

Toni Comín vol més diners per al Consell de la República després de l'escàndol

L'entitat ha volgut tancar la crisi en fals en una assemblea territorial celebrada a porta tancada

Carles Puigdemont va crear el Consell de la República després de la declaració d'independència del 2017. Disposava d'un executiu que havia d'actuar com a govern paral·lel i d'un òrgan legislatiu que havia de guiar l'acció política i promoure'n la independència. Com a tal, el Consell de la República aspirava a ser un instrument de masses que canalitzés les aspiracions i la mobilització popular.

Però l'agost del 2023, en plenes negociacions amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez, Carles Puigdemont i Toni Comín van liquidar l'òrgan legislatiu. Des de llavors el Consell República viu sumit en una crisi interna i de legitimitat.

Pla curt de Carles Puigdemont parlant en un míting electoral amb una lona darrere de color blau fosc

Tot i que ja feia temps de capa caiguda, el cop autoritari va suposar un punt d'inflexió i ara és vist com un mer instrument al servei dels dirigents processistes.

Un dels grans assenyalats és Toni Comín, el vicepresident executiu al qual no només atribueixen el cop autoritari sinó que també acusen de corrupció. Una empresa externa va destapar suposades irregularitats relacionades amb la utilització de recursos del Consell per a despeses personals. Pel que sembla, Comín hauria utilitzat aquests diners per fer creuers i pagar les vacances amb la seva filla.

Puigdemont, al rescat de Toni Comín

Aquest cap de setmana, amb el Consell de la República en crisi i Toni Comín acorralat, Puigdemont ha convocat la segona assemblea territorial a porta tancada. El cap del quiosquet ha acudit així al rescat del seu vicepresident. En un intent de tancar en fals la crisi per corrupció, ha anunciat la creació d‟una comissió per al control de les finances del Consell de la República.

Les informacions destapades recentment posaven en qüestió precisament el rigor de les finances del Consell. Els gestors que van treballar amb l'entitat no només van denunciar suposades desviacions dels fons per a despeses personals. També van alertar del desgavell de les finances i els comptes del Consell de la República, cosa que ha contribuït a enfonsar encara més el seu minvat prestigi.

Al consell celebrat aquest cap de setmana a porta tancada, s'ha apostat per enfortir l'estructura del Consell per ampliar-ne la base de socis. Al pla de govern presentat precisament per Toni Comín, s'inclou la intenció d'ampliar els socis per disposar de més recursos.

És a dir, en plena tempesta per l'escàndol de corrupció, el protagonista demana més recursos per poder fer més accions.

Arracades de Puigdemont

Cal recordar que Toni Comín va encapçalar la candidatura de les europees en què Junts va perdre dos eurodiputats. El seu fracàs electoral es va sumar a la punxada de Puigdemont a les eleccions catalanes del 12-M.

Sense opcions per a la investidura a Catalunya i gairebé sense influència a Europa, el projecte de Puigdemont s'ensorra ràpidament. Durant el consell d'aquest cap de setmana es va parlar també de les estratègies davant del seu retorn imminent a Catalunya. L'entorn de l'expresident estudia diferents possibilitats davant la seva imminent detenció i com es pot rendibilitzar políticament i jurídicament .

➡️ Política

Més notícies: